Трудові відносин між ФОПом та працівниками: 5 ключових особливостей

Трудові відносин між ФОПом та працівниками: 5 ключових особливостей Як фізична особа — підприємець має оформити працівників на роботу? Які кадрові документи вести обов’язково? Які додаткові підстави для звільнення працівника має ФОП? Та за які порушення горе-підприємець отримає штраф від Держпраці? Ви маєте це знати.
Трудові відносин між ФОПом та працівниками: 5 ключових особливостей

⚡️ Наказ про оголошення простою у зв’язку з карантином вихідного дня

Оформлення трудових відносин ФОПа з працівниками має свої особливості. При цьому на фізичних осіб-підприємців поширюються ті ж нормативно-правові акти, які регулюють підприємницьку діяльність, що й на юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин (ст. 54 Цивільного кодексу України).

Щоб ви не порушили трудового законодавства, Державна служба зайнятості роз’яснила ключові аспекти кадрового діловодства ФОП-роботодавця.

1) Особливі вимоги до укладення трудового договору

Трудовий договір між ФОП-роботодавцем та найманим працівником укладається письмово у двох примірниках (п. 6 ч. 1 ст. 24 КЗпП). Один із примірників трудового договору має зберігатися у працівника. Нагадаємо, що починаючи з 2015 року, реєструвати такий трудовий договір в державній службі зайнятості не потрібно. Нумерацію укладених трудових договорів ФОП веде самостійно.

В іншому порядок прийняття ФОПом працівника такий же, як і для юридичної особи:

  • роботодавець має видати наказ про прийняття працівника на роботу;
  • зробити відповідний запис у його трудовій книжці,
  • сповістити податковий орган перед допуском працівника до роботи тощо.


2) Форма трудового договору з ФОПом

Форма трудового договору між працівником і ФОП-роботодавцем, затверджена Наказом Мінсоцполітики від 08.06.2001 № 260. Сторони мають право вносити в дану форму зміни та доповнення. Умова — вони не погіршуватимуть становище працівників та не суперечитимуть законодавству України.

3) Специфічні підстави й порядок припинення трудових відносин

Додатковою підставою для припинення дії трудового договору є призов ФОПа на військову службу або направлення його на альтернативну (невійськову) службу (п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Також трудовий договір може бути розірваний у разі призову або мобілізації ФОПа під час особливого періоду (п. 10 ч. 1 ст. 40 КЗпП). У такій ситуації дозволено не погоджувати звільнення найманого працівника з профспілкою (абз. 10 ч. 1 ст. 43-1 КЗпП). Стаття 47 КЗпП зобов'язує ФОПа провести при звільненні розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку із внесеним записом.

Зверніть увагу: у разі мобілізації ФОПа зазначені обов’язки мають бути виконані протягом місяця після демобілізації без застосування санкцій та штрафів. Щодо розірвання трудових договорів, які були укладені до 01.01.2015 і зареєстровані в службі зайнятості, то під час звільнення працівника потрібно звернутися до служби зайнятості для зняття договору з реєстрації.

4) Вимоги до ведення кадрової документації та ухвалення локальних актів

Державна служба зайнятості нагадала, що ФОП має оформляти локальні акти, укладати трудові договори в письмовій формі, вести трудові книжки працівників та може вести книгу реєстрації локальних актів, розробляти правила внутрішнього трудового розпорядку, вести табель обліку робочого часу тощо. При цьому законодавство про працю не зобов'язує ФОПа мати штатний розпис. Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 21.05.2019 N 34/0/23-19/133. Укладення колективного договору є обов'язковим лише для юридичних осіб. Деякі питання, які можуть бути врегульовані колдоговором, допустимо врегулювати іншим нормативним актом. Зокрема, положенням, яким може бути визначено строки виплати заробітної плати та її розміри в першу половину місяця (ст. 24 Закону України «Про оплату праці»). Форми і системи оплати праці та інші питання, визначені статтею 97 КЗпП, погоджуються з профспілкою або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб-підприємців без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо у працівників (пункт 2.21-2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, що затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 № 58). При цьому ФОП не веде книгу обліку бланків трудових книжок і вкладишів, а також книгу обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (вимоги п. 7.1 Інструкції 58 поширюються лише на підприємства).

✍ Кадрові документи, що мають бути у ФОП-роботодавця

5) Відповідальність за недотримання трудового законодавства.

Усі фізичні особи-підприємці мають дотримуватись трудового законодавства, а усі працівники (незалежно від місця роботи) мають рівні трудові права. При цьому з 02.02.2020 для різних роботодавців встановлені різні санкції. Зокрема, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) до юридичних осіб та ФОПів, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку І - ІІІ груп, застосовується попередження. У випадку повторного порушення накладається штраф у 30 МЗП за кожного неоформленого працівника.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді