Працівник контактував з хворим на ковід: 4 алгоритми для кадровика

Працівників, який мав контакт з хворим на коронавірус, має піти на самоізоляцію. Щоб оформити відсутність на робочому місці такого працівника, є щонайменше чотири варіанти. Оберіть оптимальний для всіх.

Працівник контактував з хворим на ковід: 4 алгоритми для кадровика

⚡️ Наказ про оголошення простою у зв’язку з карантином вихідного дня

На засіданні Уряду Міністр соціальної політики Марина Лазебна нагадала: «Уряд через Фонд соціального страхування забезпечує соціальний захист застрахованих осіб, допомагаючи запобіганню виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, зокрема, фінансує допомогу по тимчасовій непрацездатності у разі захворювання громадян на COVID-19, а також надає допомогу під час перебування на самоізоляції під медичним наглядом».

За її словами, 39 725 українських працівників, в тому числі, 8 200 медиків, які знаходились на самоізоляції від COVID-19, отримали виплати на суму майже 50 млн гривень.

Марина Лазебна звернулася до працівників та роботодавців: «Якщо ви мали контакти з особами, що захворіли на COVID-19, дуже важливо бути свідомими, дотримуватись режиму самоізоляції!»

Отже, працівник, який контактував з людиною, що захворіла на COVID-19, має повідомити про це роботодавця. Далі необхідно вирішити, як оформити самоізоляцію такого працівника. Маємо щонайменше 4 варіанти:

Варіант 1.

Якщо працівник може працювати вдома, запропонуйте дистанційну роботу. Роз’ясніть працівнику, що так він не втрачатиме заробітку.


Варіант 2.

Якщо дистанційна робота неможлива, повідомте працівника — він може отримати листок непрацездатності на період самоізоляції під медичним наглядом (п. 5‑1 ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Для цього працівник має телефоном у дистанційному режимі звернутись до свого сімейного лікаря, який відкриє листок непрацездатності

Фонд соціального страхування оплачує період перебування працюючих українців на самоізоляції у разі безпосереднього контакту з хворим на COVID-19. Розмірі допомоги складає 50% середньої зарплати незалежного від страхового стажу працівника. Виключення становлять медичні працівники, їм компенсують — 100% середньої зарплатні.

Варіант 3.

Працівник не хоче звертатися до сімейного лікаря? Запропонуйте оформити відпустку.

Варіант 4.

Трапляється й так, що працівник не скористався правом оформити лікарняний та відмовився оформити відпустку. Перебував весь час вдома, симптоми хвороби за два тижні не з’явилися.

В такому разі, коли строк самоізоляції сплине, запропонуйте працівнику написати пояснення. Визнайте причину відсутності на роботі поважною.

За матеріалами Мінсоцполітики

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45970

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33672

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді