Що має право перевіряти інспектор праці, якщо перевірка за зверненням працівника. Позиція Верховного суду

Інспектор з праці самостійно визначає коло питань, перелік та обсяг документів для перевірки

Що має право перевіряти інспектор праці, якщо перевірка за зверненням працівника. Позиція Верховного суду

Інспектор з праці не обмежений перевіркою фактів за зверненням колишніх працівників. Таку позицію Верховний суд висловив у постанові від 19.08.2020 у справі № 756/6946/16-а (провадження № К/9901/33532/18).

Обставини справи

Держпраці під час позапланової перевірки дотримання вимог законодавства по виплаті зарплати за зверненням колишніх працівників ПрАТ «Трускавецькурорт» оформило постанову про накладення штрафу на генерального директора у розмірі 1343 грн за правопорушення, передбачене статтею 186-6 КпАП.

⭐️ Як проходять перевірки з праці під час карантину

Керівник відмовився надати документи для перевірки виплати на підприємстві заробітної плати усім працівникам — табелі обліку робочого часу, відомості нарахування зарплати та її виплати, чим перешкоджав діяльності Держпраці та порушував вимоги статті 259 КЗпП.

Позивач — генеральний директор ПрАТ «Трускавецькурорт» просив скасувати постанову Держпраці (відповідача) про штраф, передбачений статтею 188-6 КпАП, та зазначив, що позапланова перевірка за фактом звернення колишніх працівників про порушення їх прав має встановлювати саме факти, викладені у цих зверненнях, та не обумовлює право Держпраці перевіряти дотримання законодавства про працю відносно усіх інших працівників.

Районний суд, а згодом і апеляційний, у задоволенні позовних вимог відмовили.

☝️ Як дізнатися, що перевірятиме інспектор праці

Верховний суд зауважив, що підставою для перевірки стали не лише звернення колишніх працівників, а і рішення колегії, доручення і згода Держпраці про проведення перевірки додержання ПрАТ «Трускавецькурорт» законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тож відповідач, як уповноважений орган держави на здійснення заходу контролю, має право як самостійно визначати коло питань, що необхідно з’ясувати під час перевірки, так і перелік та обсяг документів, необхідних йому для досягнення мети перевірки.

Верховний суд підтримав рішення судів попередніх інстанцій та залишив позов без задоволення.

Олена Петровська
За матеріалами Єдиного державного реєстру судових рішень

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46122

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді