Локдаун-2 наближається. Експерт розповів, як підготуватися роботодавцю і які документи знадобляться

Якщо карантин вихідного дня виявиться неефективним, Уряд вдасться до жорсткіших карантинних обмежень. Що кадровику зробити зараз, щоб уникнути проблем під час нового локдауну, роз’яснила Олена Петровська, експерт команди Експертус Кадри

Локдаун-2 наближається. Експерт розповів, як підготуватися роботодавцю і які документи знадобляться


Підготуйтеся до нового локдауну зараз, і проблеми, з якими кадровики стикнулися у березні-травні, не заскочать вас і ваше підприємство зненацька. Щонайперше — не відкладайте на грудень передплату системи Експертус Кадри чи журналу «Кадровик-01», адже під час локдауну підписати рахунок у директора буде досить складно.

Про те, що локдаун наближається, все гучніше заявляють представники влади, хоча й наголошують: роблять все можливе, аби відтермінувати найгірший сценарій. Локдауну не буде, поки є альтернатива — карантин вихідного дня (КВД). Однак, якщо КВД виявиться неефективним або ж його не будуть дотримувати, карантинні заходи посилять. Про це під час виступу у Верховній Раді 17 листопада 2020 року наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

МОЗ проводить консультації з Парламентом, місцевою владою та бізнесом про час введення жорстких карантинних обмежень.

Як мінімізувати удар локдауну по підприємству і персоналу? Почніть підготовку сьогодні. Розробіть власний кадровий алгоритм та узгодьте з директором. Скористайтеся готовими рішеннями від експертів команди Експертус Кадри та журналу «Кадровик-01», що враховують норми права та досвід першого локдауну.

Що зробити невідкладно:

1. Визначте категорії працівників, які зможуть працювати віддалено, підготуйте проєкт наказу для дистанційної роботи. Доручіть ІТ-фахівцям перевірити технічні можливості дистанційної роботи.

2. Розумієте, що підприємство зможе працювати (медичний заклад, торгівля продовольчими товарами тощо) — перегляньте умови роботи працівників та спробуйте зробити їх ще безпечнішими.

Змінюйте графік роботи або запроваджуйте роботу змінами, введіть гнучкий режим роботи. Забезпечте, за можливості, транспортування працівників до роботи й додому.

3. Підготуйте списки працівників, які не зможуть працювати та яким доведеться оголосити простій не з вини працівника.

4. Проведіть аудит графіка відпусток та з’ясуйте у працівників, щорічна відпустка яких за графіком припаде на грудень-січень, чи не планують вони переносити відпустку на інший період через посилення карантинних обмежень.

Перший локдаун засвідчив — кадровик не має змоги йти з усіма у простій, відпустку без збереження зарплати або повністю працювати дистанційно. За настановами від Експертус Кадри та журналу «Кадровик-01» зможете швидко організувати безперебійну роботу з персоналом за самого жорсткого епідрежиму.

Головне — аби ви, кадровик, не залишилися без швидкої професійної допомоги на час локдауну. Не відкладайте на грудень передплату професійного видання. Вже зараз, допоки працює транспорт і є можливість відвідувати офіс, — продовжіть передплату на експертно-правову систему Експертус Кадри чи журнал «Кадровик-01».

Система Експертус Кадри та журнал «Кадровик-01» допомогли десяткам тисяч кадровиків під час першого локдауну. Ми і зараз підтримаємо вас у кожній кадровій справі.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
88

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47612

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34130

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23108

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді