Як призначити особу, відповідальну за організацію та проведення публічних закупівель. Роз’яснює МОН

Замовник повинен визначити або призначити особу, відповідальну за організацію та проведення процедури закупівлі

Як призначити особу, відповідальну за організацію та проведення публічних закупівель. Роз’яснює МОН

Як призначити уповноважену особу із закупівель

МОН у листі «Щодо введення посади фахівця з публічних закупівель» від 05.11.2020 № 1/11-7861 пропонує три способи, як замовнику визначити або призначити особу, відповідальну за організацію та проведення процедури закупівлі (спрощеної закупівлі), тобто уповноважену особу:

  1. покласти на працівника (працівників) зі штатної чисельності функції уповноваженої особи як додаткову роботу з доплатою;
  2. ввести до штатного розпису окрему посаду для працівника, який виконуватиме функції уповноваженої особи;
  3. укласти трудовий договір (контракт) згідно з законодавством.

Підстава — частина 1 статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Як ввести посаду для уповноваженої особи із закупівель

Посада фахівця з публічних закупівель не передбачена Типовими штатними нормативами закладів загальної середньої освіти, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 № 1205 (далі — Наказ № 1205).

Керівник закладу має право у разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для цього закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період. Заміну посад працівників можна здійснювати лише в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу (п. 2 Наказу № 1205).

Також керівник закладу має право у разі виробничої необхідності за рахунок спецфонду вводити додаткові посади, необхідні для забезпечення освітнього процесу (п. 3 Наказу № 1205).

У закладах освіти, що проводять незначну кількість закупівель на рік та штатну чисельність працівників яких у зв’язку з цим збільшувати недоцільно, розпорядчим рішенням керівника закладу обов’язки уповноваженої особи з організації та проведення закупівель покладають на працівника(ів) зі штатної чисельності закладу та встановлюють обов’язково доплату за виконання додаткової до основних посадових обов’язків роботи.

Доплату за суміщення професій (посад) в розмірі до 50% посадового окладу (ставки зарплати) здійснюють на підставі наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Нагадаємо, Мінекономіки у листі від 10.04.2020 № 3304-04/24218-06 докладно роз’яснило, як призначити відповідальну особу за організацію та проведення процедур закупівлі, як визначити посадовий оклад, та чи встановлювати доплату за суміщення.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Ligazakon

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
139

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26977

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50117

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34820

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23836

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді