Мовний омбудсмен роз’яснив, які сфери мають перейти на українську

На порушників Закону про мову чекає адміністративна відповідальність

Мовний омбудсмен роз’яснив, які сфери мають перейти на українську

У супермаркеті, інтернет-магазині, кав’ярні, ресторані, в банку, аптеці, на АЗС, вокзалі, в спортзалі чи бібліотеці працівники мають спілкуватися державною мовою. Лише на прохання відвідувача працівник може спілкуватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Штрафи за порушення Закону про мову

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадав, що 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VІІІ.

Хто має заговорити українською на роботі

Всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською.

Тарас Кремінь зауважив, що вимога обслуговувати державною мовою стосується не лише торгівлі. Освітні послуги, у т.ч. гуртки і секції, медичне обслуговування, соціальні послуги повинні надавати українською. Це стосується і інформації в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. Мовний омбудсмен зауважив, що інформацію державною мовою про товари та послуги можуть дублювати й іншими мовами.

Тож, роботодавці повинні оцінити рівень володіння працівників українською. Адже кожен відвідувач закладу може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25781

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46136

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22640

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді