Особи, які досягли 65 років, зможуть вступати на держслужбу. Прийнято закон

Закон передбачає гнучкий підхід до граничного віку перебування на держслужбі

Особи, які досягли 65 років, зможуть вступати на держслужбу. Прийнято закон

Верховна Рада на засіданні 16 грудня 2020 року прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо зняття вікових обмежень для роботи на державній службі» (законопроєкт від 14.09.2020 № 4096).

Як обчислити стаж державної служби

Законом встановлено, що у зв’язку з потребами служби держслужбовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на держслужбі після досягнення 65-річного віку за його згодою, але не більше як до досягнення ним 70-річного віку.

Зміни до Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу) дозволяють також продовжити термін перебування на службі в органах місцевого самоврядування, але не більш як на 5 років за рішенням сільського, селищного, міського голови, голови районної, районної у місті, обласної ради. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування приймає голова відповідної ради щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

Законом внесено зміни до Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік», який на час дії карантину зупиняв проведення конкурсів та призначення на посади держслужби за результатами конкурсу.

У органах державної влади, що були створені під час карантину, добір на посади держслужби в порядку, установленому КМУ, не проводять.

У таких держорганах призначення на посади держслужби здійснюють виключно за результатами конкурсу, проведеного відповідно до положень Закону про держслужбу.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді