Працівникам клінічних лабораторій встановлять доплату на час карантину. Президент підписав закон

Соціальні права та пільги медичних і фармацевтичних працівників поширять на професіоналів з вищою немедичною освітою

Працівникам клінічних лабораторій встановлять доплату на час карантину. Президент підписав закон

Президент підписав Закон «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я)» № 1123-IX (законопроєкт від 04.12.2020 № 4464, далі — Закон).

Як працювати з ДКХП

На професіоналів з вищою немедичною освітою буде поширюватися дія статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я, зокрема:

  • право на належні умови праці;
  • регулярне підвищення кваліфікації;
  • безоплатне користування інформацією, необхідною для здійснення професійної діяльності;
  • скорочений робочий день і додаткову оплачувану відпустку;
  • доплата до заробітної плати за участь у наданні медичної допомоги хворим на COVID-19.

МОЗ за завданням КМУ внесе зміни до Випуску № 78 «Охорона здоров’я» ДКХП, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117, та визначить кваліфікаційні характеристики для посад професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я (біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків тощо).

КМУ установить доплати до зарплати професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я та безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19 під час карантину, у розмірі, визначеному для лікарів.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування та буде введений в дію через місяць з дня набрання чинності.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
141

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26991

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50192

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34836

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді