Без червоних дипломів. МОН затвердило нові форми документів про вищу освіту

Останні дипломи з відзнакою отримали студенти, які закінчили виші у 2020 році

Без червоних дипломів. МОН затвердило нові форми документів про вищу освіту

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет підписав наказ «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки» від 29.12.2020 № 1571.

Рівні освіти працівників

МОН розробило та затвердило форми документів, які відповідають Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII та постанові КМУ «Про документи про вищу освіту (наукові ступені)» від 09.09.2020 № 811:

  1. форму диплома молодшого бакалавра;
  2. форму диплома бакалавра;
  3. форму диплома магістра;
  4. форму диплома доктора філософії;
  5. форму диплома доктора мистецтва;
  6. форму диплома доктора наук;
  7. форму додатка до диплома європейського зразка;
  8. зразок академічної довідки.

У дипломах молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра, які видаватимуть випускникам — іноземцям та особам без громадянства, додатково зазначатимуть рік вступу та повне найменування закладу освіти, до якого студент вступив на початку навчання в Україні.

Також у дипломах спеціаліста та молодшого спеціаліста у графі «ступінь вищої освіти» вказуватимуть освітньо-кваліфікаційний рівень.

Окрім того, відтепер випускникам видаватимуть дипломи без можливості отримати відзнаку — їх називали «червоними дипломами».

У міністерстві зазначили, що виші мають широку академічну автономію та за рішенням вчених рад можуть вносити до додатка диплома європейського зразка відомості про відмінні навчальні досягнення випускника.

Такі форми документів будуть застосовувати з 1 січня 2021 року.

Попередній наказ МОН «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них, зразка академічної довідки» від 12 травня 2015 року № 525 втратив чинність.

Станом на 15 січня 2021 року Мінюст проводить правову експертизу наказу МОН. Після чого документ можуть скоригувати.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами МОН

Останній шанс підписатись на улюблений журнал

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25777

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46129

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді