Внутрішньо переміщені особи отримали однакові права, незалежно від регіону

Відповідний закон вже діє

libra.jpg

03.08.2022 року набрав чинності Закон 2417-IX "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо приведення окремих його положень у відповідність до Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", який був прийнятий парламентом 18 липня 2022 року.

Заступник Голови Комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Руслан Горбенко зазначив:

"Відтепер всі внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, з якого вони перемістились, зможуть реалізовувати в повному обсязі права, передбачені Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб"".

Раніше законодавство розмежовувало внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) за територіальним принципом та, фактично, давало змогу реалізувати всі передбачені Законом "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (далі – Закон) права лише для двох категорій ВПО:

  • які перемістились з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та м. Севастополя;
  • які перемістились з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Від початку широкомасштабного військового вторгнення держави-агресора на територію України з’явилась велика кількість внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів. У зв’язку із зазначеним не всі ВПО могли реалізовувати належні їм права. Наприклад, ст. 92 Закону від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань за кредитними договорами та договорами позики звільняла виключно внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя, а також з окремих територій Донецької та Луганської областей.

Саме для усунення подібних несправедливих ситуацій розробили Закон.

Відтепер всі внутрішньо переміщені особи, незалежно від регіону, з якого вони перемістились, зможуть реалізовувати в повному обсязі права, передбачені Законом "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

За матеріалами ВР та Голос України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
58

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25800

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46199

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33746

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22660

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді