Що робити, якщо паспорт став непридатним, — роз’яснює Мін’юст

Відмовитись від отримання паспорта нового зразка можна лише з релігійних міркувань

Що робити, якщо паспорт став непридатним, — роз’яснює Мін’юст

Змінили прізвище чи ім'я, втратили паспорт або він став непридатним? У таких випадках зверніться до Центру надання адмінпослуг, підрозділу Державної міграційної служби чи до центру "Паспортний сервіс" з пакетом необхідних документів.

Як назвати документ — ID-картка, ID-паспорт, паспорт України з безконтактним електронним носієм

☝️ Відмовитись від отримання паспорта нового зразка можна лише з релігійних міркувань.

Перший прецедент отримання паспорта старого зразка був у Житомирській області. Судді Великої палати Верховного Суду 19 вересня 2018 року захистили права громадян України, які через свої релігійні переконання відмовилися від оформлення паспорта у вигляді ID-картки і зобов'язали Міграційну службу видати документ старого зразка.

Піся цього випадку були до наказів МВС внесли зміни і зазначили, якщо у громадянина є відповідне судове рішення, органи Міграційної служби повинні видати паспорт зразка 94-го року і для цього необхідно безпосередньо з судовим рішенням звертатися до органів Державної міграційної служби.

Тобто, якщо ви захотіли отримати паспорт громадянина України у формі "книжечки", а в Міграційній службі вам відмовили – ви маєте право звернутися до суду з позовом про те, щоб вам видали паспорт зазначеного зразка. При цьому законодавством чітко визначено, що необхідно звертатися за місцем своєї реєстрації, але внутрішньо переміщені особи мають можливість звертатися за місцем свого проживання.

Нагадуємо, що якщо вам необхідно вклеїти фотографію у 25 чи 45 років – ви можете вклеїти її у "книжечку". Проте, якщо ви пропустили 30-денний термін, який вам дається для вклеювання фото, то паспорт вважається простроченим і вам необхідно отримувати ID-картку.

За матеріалами з офіційної сторінки Мінюсту у Фейсбук

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
144

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27041

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50350

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34878

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23915

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді