ФПСУ: працівник може оскаржити наказ роботодавця про припинення трудового договору

Детально від Федерації Профспілок України

man.jpg

В ст. 13 Закону від 15 березня 2022 року № 2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" визначено процедуру призупинення трудового договору.

Наказ про призупинення дії трудового договору

Працівник може особисто або, якщо він є членом профспілки, то профспілка за його дорученням може оскаржити наказ (розпорядження) роботодавця про призупинення дії трудового договору (п. 3 ст. 13 Закону № 2136-IX). У такому випадку працівник або профспілка може звернутися до Держпраці (до відповідного територіального органу) зі скаргою, викласти суть – чому вважає призупинення дії трудового договору неможливим.

Призупинення дії трудового договору передбачає дві головні умови, пов’язані зі збройною агресією проти України:

  • роботодавець має тимчасово втратити можливість забезпечувати працівника роботою,
  • працівник не повинен мати змогу виконувати свою роботу.

Мають бути виключені можливості обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором. При недотриманні хоча б однієї з цих умов призупинення трудового договору неможливе.

У разі відсутності підстав для призупинення дії трудового договору інспектор праці може внести припис про усунення виявлених порушень (за погодженням військової адміністрації).

Такий припис є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня його отримання.

Якщо працівник (працівники) не згодні із наказом (розпорядженням) роботодавця про призупинення дії трудового договору, виданим до набрання чинності Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин", такий працівник (працівники) можуть оскаржити відповідний наказ (розпорядження) до Держпраці, або її територіального органу, який, вивчивши зміст наказу (розпорядження) та підстави для його видання, за погодженням з військовою адміністрацією може внести роботодавцеві припис про визнання відповідного наказу (розпорядження) таким, що втратив чинність.

За матеріалами ФПСУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25853

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46546

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33829

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді