Коли працівник отримує допомогу по тимчасовій непрацездатності

Врахуйте настанови ФСС, щоб дотримати умов законодавства

doctor_06_06_2.png

У разі страхового випадку роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати, а працівник, як застрахована особа, має право отримати відповідний вид матеріального забезпечення, страхові виплати та соціальні послуги згідно із законом (п. 1 ч. 2 ст. 15, п. 2 ч. 1 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV, далі — Закон № 1105).

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності

Допомогу по тимчасовій непрацездатності надають у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує працівникові, у якого настав страховий випадок, втрату заробітної плати (ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Виданий у встановленому порядку листок непрацездатності — це підстава призначити допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105).

Тимчасова непрацездатність особи відповідно до медичного висновку — це непрацездатність особи внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування, реабілітації, інших заходів медичного характеру, та триває до відновлення працездатності або до закінчення причин, які унеможливлюють виконання роботи (абз. 4 п.  3 розд. I Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066).

Оплата лікарняного: професійні підказки на найпопулярніші запитання

Отже, роботодавець надає працівнику допомогу по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах у випадку:

  • вороби або травми, яка наступає або триває у працівника під час, коли він згідно із графіком роботи підприємства або індивідуальним графіком роботи мав вийти на роботу;
  • трудові відносини не призупинені, працівник не перебуває у відпустці без збереження зарплати тощо;
  • підприємство працює — не перебуває у простої, не припинило свою діяльність і іншим працівникам нараховують заробітну плату (лист ФСС від 08.09.2022 № 1184-11-1).

Олена Петровська, 
експерт із кадрових питань, Київ

Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
136102

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
158901

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28146

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103342

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7164

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді