Освітній обмуцмен роз’яснив, хто визначає робоче місце педагога під час дистанційної роботи

Які нормативні акти визначають порядок дистанційної роботи і дистанційного навчання

school.jpg

Через масові ракетні обстріли та щоб зберегти життя та здоров'я учасників освітнього процесу МОН надіслало лист до органів управління освітою та закладів освіти №1/11870-22 від 10.10.2022 року, у якому рекомендувало організувати навчання у закладах освіти в дистанційному форматі до 14 жовтня 2022 року. Відтак відомство почало отримувати повідомлення про випадки, коли вчителів примушували приходити до закладу освіти, який не має укриття, і проводити уроки онлайн під час повітряної тривоги. У такий спосіб керівництво прагне контролювати освітній процес. 

Служба освітнього омбудсмена закликає педагогічних працівників захищати свої права і подавати відповідні звернення. Також відомство нагадує основні поняття і правила дистанційного навчання і організації освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання. 

Дистанційна робота під час воєнного стану: що врахувати

Що таке дистанційне навчання і як організувати освітній процес із використанням технологій дистанційного навчання

Дистанційне навчання — організація освітнього процесу (за дистанційною формою здобуття освіти або шляхом використання технологій дистанційного навчання в різних формах здобуття освіти) в умовах віддаленості один від одного його учасників та їх здебільшого опосередкованої взаємодії в освітньому середовищі, яке функціонує на базі сучасних освітніх, інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій.

Освітнє законодавство містить поняття дистанційного навчання як окремої форми здобуття освіти, тобто коли весь освітній процес здійснюють лише в дистанційному форматі (Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 8 вересня 2020 року № 1115, далі — Положення). 

Є також поняття організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання. У такому форматі забезпечують освітній процес під час надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження, карантину, інших обставин,через які об’єктивно не можливе відвідування закладів освіти (далі — надзвичайні обставини).

Технології дистанційного навчання — це комплекс освітніх та інформаційно-комунікаційних (цифрових) технологій, що дають змогу реалізувати процес дистанційного навчання в закладах освіти.

Отже, і дистанційне навчання, і організація освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання передбачають віддаленість учнів та педагогів і віддалене виконання педагогами своєї роботи.

Якщо керівник видає наказ про дистанційне навчання чи організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання, форма роботи закладу освіти змінюється з очної на дистанційну для педагогів.

Що передбачає дистанційна робота

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 602 КЗпП).

У випадку запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та є відповідальним за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому. Із працівником укладають відповідний трудовий договір про дистанційну роботу

Утім, укладати трудовий договір про дистанційну роботу в письмовій формі не обов’язково у разі загрози поширення епідемії, пандемії; необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру. Тоді дистанційну роботу запроваджують наказом (розпорядженням) керівника. 

 

Коли потрібен наказ про дистанційне навчання та дистанційну роботу

За певних причин, як-от збройна агресія, надзвичайні ситуації, пандемія тощо, чи у випадку, якщо військові адміністрації приймають відповідне рішення, керівник закладу освіти, тобто роботодавець, зобов’язаний видати наказ про запровадження:

  • дистанційного навчання — організацію освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання;
  • дистанційної роботи тих працівників, які можуть здійснювати свої посадові обов’язки дистанційно.

Дистанційно виконувати свої посадові обовязки мають учителі та викладачі.

УВАГА! Не потрібно укладати трудовий договір про дистанційну роботу в письмовій формі.

Із наказом працівники мають ознайомитися впродовж двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи (ст. 602 КЗпП).

Зведений наказ про запровадження дистанційної роботи на період воєнного стану

Як контролюють виконання дистанційної роботи

Відповідно до Положення керівник закладу освіти забезпечує організацію освітнього процесу під час дистанційного навчання та контролює виконання освітніх програм. У який спосіб організувати такий контроль, визначає педагогічна рада закладу освіти.

За потреби для реалізації дистанційного навчання засновник і керівник закладу освіти забезпечує організаційну та методичну підтримку педагогічних працівників. 

За допомогою електронних освітніх платформ і онлайн-сервісів керівник та його заступники можуть дистанційно контролювати виконання освітніх програм. Так, у закладі можуть упровадити онлайн-розклад у зручному форматі, де педагоги даватимуть посилання, логін та пароль входу на кожен урок чи заняття.

Яку техніку можуть використовувати педагоги

Положення визначає: з метою забезпечення умов праці, необхідних для організації дистанційного навчання, відповідно до умов трудового договору або за рішенням засновника педігогічні працівники можуть отримати в тимчасове користування персональні комп’ютери — з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку. Утім, учителі здебільшого використовують власну техніку, або ту, яку надав заклад освіти. Трапляються і випадки, коли керівники закладів видають накази про надання в користування вчителю комп’ютерної техніки закладу освіти для використання в умовах дистанційних форм освітнього процесу.

За матеріалами фейсбук-сторінки освітнього омбудсмена

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33703

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді