Мінекономіки спростувала доцільність направлення працівника на підвищення кваліфікації під час щорічної відпустки

Коли йдеться про онлайн-навчання, роботодавець не має підстав виплачувати добові

Направляти працівника підвищувати кваліфікацію під час щорічної відпустки недоцільно, — Мінекономіки

Мінекономіки роз’яснило, чи відшкодовувати витрати на проїзд, найм житла та виплату добових, якщо працівник підвищує кваліфікацію онлайн. Документ — лист Мінекономіки «Щодо направлення працівника для підвищення кваліфікації у період щорічної відпустки» від 04.01.2021 № 4706-06/14-09.

Мінекономіки нагадало, що за працівниками, яких направили підвищувати кваліфікацію з відривом від виробництва, зберігають місце роботи (посаду) і проводять виплати, передбачені законодавством. Гарантії та компенсації визначає стаття 122 КЗпП, а виплати регламентує пункт 1 постанови КМУ «Про гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695 (далі — Постанова № 695).

Працівникам, яких направляють підвищувати кваліфікацію, на підготовку, перепідготовку і навчання інших професій з відривом від виробництва:

  • зберігають середню заробітну плату;
  • оплачують вартість проїзду до місця навчання і назад;
  • виплачують добові за кожний день перебування в дорозі у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень.

"Коли йдеться про онлайн-навчання, роботодавець не має підстав відшкодовувати витрати на проїзд, найм житла та виплату добових", — уважає Мінекономіки.

Також профільний орган роз’яснив, як компенсувати працівникові перебування на курсах підвищення кваліфікації під час його відпустки. Постанова № 695 не містить окремих приписів з цього приводу. Зважайте, що роботодавець має видати наказ про увільнення працівника від роботи на період навчання зі збереженням середньої зарплати. У табелі обліку використання робочого часу дні, коли працівник був відсутній у зв’язку з направленням на підвищення кваліфікації, позначити кодом «ІН» (інший невідпрацьований час, передбачений законодавством).

Тож роботодавцю недоцільно направляти працівника на навчання для підвищення кваліфікації у період його щорічної відпустки, адже порядок обліку та оплати відповідного періоду під час щорічної відпустки та підвищення кваліфікації має відмінності.

Фахівці Мінекономіки зауважують, що працівник не зобов’язаний проходити навчання за направленням роботодавця під час своєї щорічної відпустки. Водночас, працівник має право використовувати відпустку на власний розсуд, у т. ч. підвищувати кваліфікацію.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27050

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50409

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23933

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді