Головне про статус учасника бойових дій

Хто може отримати статус учасника бойових дій та які документи для цього необхідні

uchasnyk_boyovyh_diy_25_04.jpg

Учасники бойових дій — особи, які брали участь у виконанні бойових завдань щодо захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час (ст. 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Перелік осіб, які є учасниками бойових дій, регламентує стаття 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

УВАГА! Перелік підрозділів, що входили до складу діючої армії та інших формувань, визначає Кабмін. 

Отримати статус учасника бойових дій мають право не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані), а також інші особи, що входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь у здійсненні заходів щодо забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. 

Як отримати статус учасника бойових дій: перелік документів

Для отримання статусу учасника бойових дій необхідно підготувати документи:

  • доповідна записка командира військової частини, де вказані псевдонім/позивний особи, часові та просторові показники виконання нею поставленого завдання;
  • витяг з наказу про залучення особи до виконання завдань руху опору;
  • витяги з відповідних розпорядчих документів з питань руху опору, що стосуються поставлених завдань, зазначених у доповідній записці.

За потреби потрібно надати також документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань. Він має бути виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Статус учасника бойових дій незалежно від кількості днів залучення до виконання відповідних завдань надають захисникам, які в результаті виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання відповідних завдань.

Як увільнити через призов по мобілізації

Що робити, якщо бракує документів

Командир військової частини подає документи до відомчої комісії. Якщо командир цього не зробив, особа також може звернутися самостійно — подати документи особисто або надіслати рекомендованим листом з повідомленням. 

Якщо особа не має тих чи тих документів для підтвердження статусу учасника бойових дій, вона має звернутися з рапортом до командира військової частини. У рапорті важливо зазначити, що необхідні документи потрібні для отримання статусу учасника бойових дій. 

За матеріалами Безоплатної правової допомоги

 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Як оформити відстрочку працівникам підприємства: алгоритм і судова практика», який відбудеться 11 липня. Спікер — адвокат, сертифікований експерт із військового обліку Леся Лавренюк

Щоб отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Вебінар

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий облік

Ведення військового обліку — обов'язкова умова діяльності підприємства будь-якої форми власності. Порядок військового обліку до цього часу викликає низку питань у зв’язку з динамічністю законодавства у цій сфері. Матеріал стане вашим путівником під час організації військового обліку на підприємстві з нуля, адже містить усі головні, як законодавчі, так і практичні положення про військовий облік для ведення обліку військовозобов'язаних
26170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
9499

Наказ про стан військового обліку

Складіть наказ про стан військового обліку на підприємстві 2023 рік і завдання з військового обліку на 2024 рік за зразком від наших експертів.
47817

План роботи з військового обліку на 2024 рік

Складіть план роботи з військового обліку 2024 за зразком. Так зможете відслідковувати обов’язкові заходи з військового обліку, а також упорядкуєте свою роботу.
17829

Відомість до ТЦК про наявність і технічний стан транспортних засобів і техніки, а також про громадян, які працюють на підприємстві, в установі та організації на таких транспортних засобах і техніці

Керівники підприємств мають подавати до ТЦК за місцем знаходження щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан, а також про громадян, які працюють на підприємствах на таких транспортних засобах і техніці.
48621

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді