НАЗК розробило тест на виявлення конфлікту інтересів

Публічні службовці часом сумніваються щодо наявності чи відсутності в них конфлікту інтересів. Цікавляться цим і громадяни — щодо таких службовців. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пропонує інструмент, що допоможе виявити цей конфлікт

konflkt_interesiv_02.11.jpg

В основі всіх корупційних злочинів та більшості корупційних правопорушень лежить конфлікт інтересів. 

Ірина Матійко експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
У статті — вимоги до виготовлення й засвідчення витягів зі службових документів. Витяг виготовляють, якщо немає потреби копіювати документ повністю. Скористайтеся зразками витягів зі зведених наказів і протоколу

Щоб вимоги законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів були зрозумілими для посадовців та всіх громадян, що сприятиме зменшенню кількості корупційних правопорушень, НАЗК розробило тест для визначення наявності/відсутності конфлікту інтересів.

Завдяки інтерактивному тесту публічні службовці матимуть змогу оперативно розібратися в типових проблемних ситуаціях і вчасно ідентифікувати конфлікт інтересів. У тесті зібрані не всі питання, але він зорієнтує посадовців, як визначити, чи наявний у них конфлікт інтересів. 

У примітках до тесту розміщені пояснення термінів та приклади. Ними можна скористатися під час проходження тесту. 

Якщо за результатом тесту посадовець з’ясує, що має конфлікт інтересів, йому запропонують алгоритм дій, які варто виконати, щоб не допустити корупційного правопорушення.

За матеріалами НАЗК

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (частина 3)

Серед загалу поширеною є думка про тотожність понять «конфлікт інтересів» і «корупція». Це хибне уявлення цілком закономірне в громадян, які не працюють на публічній службі й не стикаються на практиці з конфліктом інтересів, і неприпустиме в публічних службовців.
7797

Конфлікт інтересів: визначення поняття та законодавство (частина 2)

Продовжуємо розглядати тему щодо конфлікту інтересів. Зокрема, якими міжнародними та вітчизняними законодавчими актами це питання врегульовано. На кого поширюються вимоги законодавства про конфлікт інтересів та розкриваємо поняття «конфлікт інтересів».
8552

Конфлікт інтересів: вимоги до публічних посадових осіб (частина 1)

Конфлікт інтересів — проблема, що не втрачає актуальності, незмінно перебуває у фокусі уваги суспільства, є предметом політичних баталій та резонансних розслідувань незалежно від місця країни в корупційних рейтингах. Про те, що варто знати кадровикам держустанов про конфлікт інтересів — розгляньмо у серії статей з цього питання.
3549

Методичні рекомендації з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

Конфлікт інтересів сам по собі не є корупцією і не утворює складу корупційного делікту, однак, залишаючись неврегульованим, він створює передумови для зловживання владою, відхилення від суспільних очікувань, корупції. За порушення вимог антикорупційного законодавства в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів передбачено адміністративну і дисциплінарну відповідальність.
31212

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді