Рада підтримала нові правила бронювання військовозобов’язаних

Категорії працівників, яких зможемо забронювати, визначили у законі

mil.jpg

04 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» (Законопроєкт від 22.08.2022 № 7687, далі — Законопроєкт № 7687).

Про воєнний стан — для кадровика

Умови бронювання військовозобов’язаних виклали у новій редакції статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII. Зокрема, зможемо забронювати працівників:

  • які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно, щоб забезпечити функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання доведених мобзавдань;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи й надають послуги оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, якщо це необхідно, щоб виконати зазначені заходи;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими суб’єктів господарювання відноситимуть до таких підприємств, установ і організацій, встановить КМУ.

Таких військовозобов’язані не прийматимуть на службу у військовому резерві.

Порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначить Кабмін.

Олена Петровська,

експерт із кадрових питань

За матеріалами телеграм-каналу Олексія Гончаренка  

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
449

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57493

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61404

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283175

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді