Держпраці провели масштабну роз’яснювальну кампанію, проте роботодавець все одно не оформив працівників

Держпраці наголошує на дотриманні норм законодавства про працю, щоб уникнути штрафів

Держпраці провели масштабну роз’яснювальну кампанію, проте роботодавець все одно не оформив працівників

На початку 2020 року Управління Держпраці на Сумської області провело масштабну інформативну кампанію суб’єктів господарювання щодо додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин. В ході роз'яснювальної роботи суб’єктам господарювання наголошували, що неприпустимо допускати працівника до роботи без укладання з ним трудового договору.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Після закінчення інформаційно-роз’яснювальної кампанії інспектори праці перевірили підприємства Сумщини на дотримання законодавства про працю.

Так, фахівці Держпраці перевірили товариство, яке здійснює свою господарську діяльність в закладах харчування та знаходиться на території м. Суми, та під час перевірки встановили, що до роботи були допущені 6 працівників без належного оформлення трудових відносин. Слід зазначити, що серед неоформлених працівників були офіціанти та кухарі, які кожен день обслуговували клієнтів, і дітей в тому числі, без будь-яких санітарних книжок та медичних довідок.

Накладання штрафів за порушення у сфері праці

За результатами перевірки інспектори склали акт та внесли припис про усунення недоліків. Суб’єкт господарювання виконав припис в повному обсязі, про що надав до Управління відповідні документи, проте відповідно до абз.2 ч.2 ст.265 КЗпП, Держпраці на підставі акту перевірки винесла постанову про штраф у розмірі 283380,00 грн за порушення вимог ч.3ст.24 КЗпП.

Товариство не погодилось із постановою Держпраці та звернулося до суду. Суд першої інстанції частково задовольнив вимоги товариства, проте Управління Держпраці не погодилось з рішенням Сумського окружного адмінсуду та звернулося до Другого адміністративного апеляційного суду, який за результатами аналізу всіх доказів скасував рішення першої інстанції та визнав законною постанову про накладення штрафу відносно використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

За яких умов прийде перевірка під час карантину

Зауважимо, під час інформаційно-роз’яснювальної роботи інспектори праці вручили інформаційні буклети про належне оформлення працівників безпосередньо директору вищевказаного закладу харчування, крім того чоловік запевняв держслужбовців, що всі його працівники працюють за трудовими договорами, хоча саме в цей час поруч з ним виконували роботи кухарі, які, як встановили пізніше, працювали без трудових договорів. Даний факт підтверджується відповідними фотоматеріалами.

❗ Роботодавець повинен самостійно вчасно усувати недоліки. Якщо підприємство не бажає працювати законно, йому можуть загрожувати відповідні штрафні санкції.

За матеріалами Управління Держпраці в Сумській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25776

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46121

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33712

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22634

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді