Працівники, з якими призупинили трудові договори, зможуть придбати страховий стаж

Теми:
Президент підписав Закон

image39

Розрахунок страхового стажу для призначення пенсії

23 листопада 2022 року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні» від 04.11.2022 № 2734-ІХ (Законопроєкт від 08.08.2022 № 7649, далі — Закон № 2734).

Закон № 2734 доповнює у Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV перелік осіб, які можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування.

Особи, які досягли 16-ти річного віку та не належать до осіб, яким призначили пенсію у солідарній системі, матимуть право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно  до договору з ПФУ.  Такі особи зможуть укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в електронній формі через Портал Дія, у т. ч. з використанням мобільного додатка Дія, або через веб-портал електронних послуг ПФУ.

Порядок добровільної сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, який діє зараз, передбачає необхідність підтвердити, що особа не перебуває у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Нова норма дозволяє брати участь у сплаті добровільних внесків працюючим особам, завдяки чому працівники, з якими призупинили трудові договори, отримають право на добровільну сплату страхових внесків самостійно.

Закон № 2734 набуде чинності з дня, наступного за тим, коли його опублікують.

Олена Петровська

За матеріалами Верховної Ради

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33698

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді