Що має зробити роботодавець за мінусової температури

Подбати про працівників у холодну пору року — один із обов'язків роботодавців

image66

Скачайте наказ про оголошення простою через відключення світла

 

У холодний період року роботи на відкритому повітрі виконують газовики, будівельники, працівники сільського та лісового господарств, робітники кар’єрів, рибалки та інші. У схожих умовах перебувають і робітники неопалювальних приміщень елеваторів, складів, заводів.

Знижена температура повітря, робота в неопалювальних приміщеннях та на відкритих площадках входять до переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній та періодичні медичні огляди працівників. Це передбачено Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом МОЗ від 21.05.2017 № 246.

Такі медогляди проводять, щоб визначити стан здоров’я працівника та можливість виконувати професійні обов’язки без погіршення стану здоров’я в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, встановити можливість працівника продовжувати роботу, запобігти професійним захворюванням.

Відповідно до додатку 4 п. 5.8 періодичні медичні огляди необхідно проводити з періодичністю 1 раз на рік. Під час попереднього медогляду осіб (під час прийняття на роботу) закладу охорони здоров’я потрібно взяти до уваги перелік протипоказань до роботи в умовах впливу холодового чинника.

Додатковими медичними протипоказаннями для прийняття на роботу, де впливає знижена температура, є:

  • хронічні хвороби периферичної нервової системи;
  • облітеруючі захворювання периферичних судин (ангіоспазм);
  • виражене варикозне розширення вен;
  • тромбофлебіт;
  • хронічні запальні захворювання матки та її придатків;
  • хронічний простатит.

Щоб захистити від переохолодження працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі в холодний період року, та працівників, які виконують роботи у приміщеннях, де на робочих місцях мікрокліматичні умови нижче допустимих величин, роботодавець повинен подбати про:

  • виділення спеціальних місць для обігріву, встановлення засобів для швидкого та ефективного обігрівання верхніх і нижніх кінцівок (локальний променево-контактний обігрів та інше);
  • влаштування повітряних або повітряно-теплових завіс;
  • встановлення внутрішньо змінного режиму праці та відпочинку, що передбачає можливість спеціальних перерв для обігріву;
  • забезпечення засобами індивідуального захисту (теплим спецодягом, спецвзуттям, рукавицями та іншим).

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126367

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді