Пільговий стаж і призупинення трудового договору

Чи зараховувати цей час до до стажу, який надає право на пенсію за віком на пільгових умовах?

image86

Як оформити призупинення трудових відносин на час воєнного стану

Право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах із особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. Це положення затверджене Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, підставою для призначення пенсії є саме наявність професії в Списках, підтвердження шкідливих умов праці працівника за результатами атестації робочих місць та виконання робіт в передбачених Списком умовах протягом повного робочого дня.

При цьому повним робочим днем є формат роботи, за якого працівник не менш ніж 80% робочого часу виконує роботи в умовах, що дають право на пільгову пенсію. До цього проміжку часу входять також підготовчі, допоміжні, поточні ремонтні роботи, пов’язані з виконанням трудових обов’язків.

Закон так визначає призупинення трудовго договору:

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором (ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ ).

Отже фактично робота в шкідливих і важких умовах праці не виконується, тож такий період не може бути зараховані до пільгового стажу.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління

Державної служби України з питань праці

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45981

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді