Сестра медична за цивільно-правовим договором — штраф від Держпраці. Судова практика

Під час перевірки стоматологічного центру інспектори праці виявили, що роботодавець не оформив належним чином працю медсестри

Сестра медична за цивільно-правовим договором — штраф від Держпраці. Судова практика

Товариство з обмеженою відповідальністю (далі — Товариство) звернулося в суд з позовом до ГУ Держпраці, просило визнати протиправною та скасувати постанову про накладення штрафу за працевлаштування працівника без належного оформлення.

Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Роботодавець не погодився з рішенням ГУ Держпраці та звернувся до суду.

Позовні вимоги мотивував тим, що працівниця виконувала обов’язки медичної сестри у стоматологічному центрі на підставі цивільно-правового договору (далі — ЦПД), на свій розсуд визначала тривалість роботи, до штату підприємства не зарахована.

Рішення суду першої та апеляційної інстанцій відрізнялися, але ВС погодився з позицією ГУ Держпраці.

Як проходять перевірки з праці під час карантину

Позиція ВС

За ЦПД між Товариством і працівницею уповноважений представник Товариства координував процес виконання роботи — організовував, контролював хід виконання та якість робіт. Це і є основна ознака, яка відрізняє цивільні відносини від трудових та унеможливлює самостійне виконання певної роботи працівницею, організовуючи і виконуючи її на власний ризик.

Також ВС зазначив, що за ЦПД оплачують не процес праці, а її конкретні результати. Однак, ЦПД між Товариством і працівницею не містить відомостей про результат, який повинен передати виконавець замовнику, не визначає перелік завдань, їх обсяг, види тощо. Зазначено лише, що виконавець бере на себе зобов’язання виконувати обов’язки медичної сестри у стоматологічному центрі.

Відсутність табеля обліку використання робочого часу, внутрішнього розподілу зарплати, інструктажів з охорони праці, ознайомлення з колективним договором у працівниці, на думку ВС, свідчить лише про те, що Товариство не дотримує трудове законодавство з цих питань.

ВС звернув увагу на позицію суду у постанові від 4 липня 2018 року у справі № 820/1432/17, який вказав, що у разі, якщо особа на користь суб’єкта господарювання виконує роботу, яка збігається з видом його економічної діяльності або це робота з обслуговування його діяльності, то її необхідно виконувати на умовах трудового договору.

Безпідставними також є висновки апеляційного суду про те, що Випуск 78 «Охорона здоров’я» ДКХП не унормовує необхідність виконувати роботи виключно на умовах трудового договору. ДКХП визначає кваліфікаційні характеристики професій та посад, а трудові договори укладають у відповідності до КЗпП.

Отже, медична сестра у стоматології не може виконувати роботу за ЦПД, адже така діяльність має всі ознаки роботи, яку необхідно виконувати за трудовим договором.

Відповідне положення містить постанова ВС від 30.03.2021 у справі № 380/1563/20.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
145

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27055

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50426

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34903

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23940

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді