Затверджені порядки відкликання держслужбовця з щорічної відпустки та обчислення стажу держслужби

Теми:
Урядом визначено порядок обчислення стажу державної служби, а також порядок відкликання державного службовця з щорічної відпустки та відшкодування непередбачуваних витрат, пов’язаних з таким відкликанням

Урядом визначено порядок обчислення стажу державної служби, а також порядок відкликання державного службовця з щорічної відпустки та відшкодування непередбачуваних витрат, пов’язаних з таким відкликанням.

Означувані постанови КМУ прийнято відповідно до нової редакції Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889), який набере чинності з 01.05.2016.

Порядком обчислення стажу державної служби, затвердженим постановою КМУ від 25.03.2016 № 229 (далі — Порядок № 229), визначено, що документом для визначення стажу державної служби є:

  • трудова книжка;
  • копія послужного списку;
  • військовий квиток;
  • інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи (довідки, виписки з наказів, дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування).

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній стаж державної служби обчислюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, а також архівними установами.

Стаж державної служби обчислюється у днях, місяцях і роках. Порядком № 229 визначено: перебування на яких посадах зараховуватиметься до стажу державної служби з набранням чинності Закону № 889, а саме:

  • час перебування на посаді державної служби відповідно до Закону№ 889;
  • час перебування на посаді народного депутата України;
  • час перебування на посадах працівників дипломатичної служби;
  • час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування, передбачених Законом України “Про службу в органах місцевого самоврядування”;
  • час перебування на посадах суддів;
  • час перебування на посадах прокурорів;
  • час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;
  • час професійного навчання державного службовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на державну службу, крім випадків, установлених законом;
  • період, коли державний службовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з державним органом;
  • час перебування державного службовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, коли дитина потребує домашнього догляду, — у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку;
  • час перебування на посадах радників, помічників, уповноважених та прес-секретаря Президента України, працівників секретаріатів Голови Верховної Ради України, його Першого заступника та заступника, працівників патронатних служб Прем’єр-міністра України та інших членів Кабінету Міністрів України, помічників-консультантів народних депутатів України, помічників та наукових консультантів суддів Конституційного Суду України, помічників суддів, а також на посадах патронатних служб в інших державних органах.

Стаж державної служби за періоди роботи (служби) до набрання чинності Законом № 889 обчислюватиметься у порядку та на умовах, установлених на той час законодавством (п. 8 р. XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889).

Порядком відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 № 230, визначено процедуру відкликання державного службовця із щорічної відпустки, а саме: основної та додаткової оплачуваних відпусток.

Підставою для відкликання державного службовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою.

Стосовно прийнятого рішення про відкликання та необхідності виконання невідкладного завдання служба управління персоналом державного органу повідомляє державному службовцю з використанням засобів телефонного та електронного (за наявності) зв’язку, а також поштового зв’язку не пізніше ніж за п’ять календарних днів до такого відкликання.

У разі необхідності виконання особливо важливих завдань для відвернення стихійного лиха, захисту та/або збереження життя і здоров’я громадян, забезпечення захисту та/або відновлення прав чи інтересів людини або громадянина стосовно прийнятого рішення про відкликання служба управління персоналом державного органу повідомляє державному службовцю з використанням засобів телефонного та електронного (за наявності) зв’язку не пізніше ніж за два календарні дні до такого відкликання.

Постановою КМУ від 25.03.2016 № 231 визначено механізм відшкодування непередбачуваних витрат державного службовця у зв’язку з його відкликанням із щорічної основної або додаткової відпустки, а також встановлено, які витрати в цій ситуації віднесено до непередбачуваних витрат, що підлягають відшкодуванню.

Відшкодування таких витрат здійснюється в разі відкликання державного службовця із щорічної основної або додаткової відпустки під час його перебування в санаторно-курортному закладі, іншому місці відпочинку (лікування) як у межах України, так і за кордоном, у зв’язку з чим державний службовець змушений здійснити непередбачувані витрати, пов’язані з прибуттям на роботу.

 

Підготувала Ольга Савченко,

експерт Експертус Кадри

 

Від редакції

У пригоді Вам неодмінно стануть і публікації журналу «Кадровик-01», зокрема:

Новий Закон «Про державну службу»: про найголовніше

(Кадровик-01, № 01/2016)

Новий Закон про державну службу: сфера дії

(Кадровик-01, № 02/2016)

Новий Закон про державну службу: класифікація посад

Присвоєння рангів державним службовцям: що нового?

(Кадровик-01, № 03/2016)

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45985

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33674

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді