Роботодавець зобов’язаний організувати стажування і службу охорони праці

Державна служба України з питань праці роз’яснила обов’язки роботодавця під час проведення стажування (дублювання) працівників і побудови системи управління охороною праці на підприємстві, в установі, організації (далі — організація)

Державна служба України з питань праці роз’яснила обов’язки роботодавця під час проведення стажування (дублювання) працівників і побудови системи управління охороною праці на підприємстві, в установі, організації (далі — організація).

Державна служба України з питань праці у листі «Про проведення стажування (дублювання) на підприємстві» від 17.12.2015 № 5802/0/4.4-06/6/ДП-15 нагадала, що загальна норма щодо навчання з питань охорони праці та проведення інструктажів під час прийняття на роботу і в процесі роботи закріплена у статті 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII (далі — Закон № 2694), відповідно до якої працівники повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварій.

Вимоги щодо порядку стажування (дублювання) і допуску працівників до самостійної роботи, перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), хто визначає тривалість стажування (дублювання) відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, якими документами оформлювати стажування (дублювання), від чого залежить тривалість стажування (дублювання) — усе це визначено розділом 7 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, яким слід керуватися роботодавцеві під час організації та проведення стажування (дублювання).

Після закінчення стажування (дублювання) та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці роботодавець (керівник структурного підрозділу) видає наказ (розпорядження) про допуск працівника до самостійної роботи. Про це також слід зробити запис у журналі реєстрації інструктажів.

Окрім того, роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці (ст. 13 Закону № 2694). Тобто слід забезпечити реалізацію законодавства про охорону праці: створити відповідні служби і призначити посадових осіб, які забезпечать вирішення конкретних питань охорони праці, затвердити інструкції про їхні обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролювати їх додержання.

Акти організації з охорони праці розробляють відповідно до Порядку опрацювання і затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві, затвердженого наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 21.12.1993 № 132, для побудови структурованої системи управління охороною праці.

На основі Типового положення про службу охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 № 255, з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці тощо роботодавець розробляє і затверджує Положення про службу охорони праці відповідної організації, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції та права її працівників відповідно до законодавства.

 

Підготувала Ольга Янчіцька,

головний редактор газети «Експертус Тиждень», редактор Експертус Кадри

 

У пригоді вам стане:

Оформлюємо допуск до робіт підвищеної небезпеки: покроковий алгоритм

Кадровик, № 9/2013


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування для студентів: як оформити

Стажування студентів на підприємстві — це можливість здобути практичний досвід за майбутньою професією. Які особливості оформлення стажування, укладення договору та оплати необхідно знати кадровику й роботодавцю, роз’яснюємо у статті.
7474

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

Нині на ринку праці нерідко трапляється, що роботодавець, щоб застрахувати себе від небажаних наслідків, проводить стажування працівників перед оформленням на роботу. Проте це — не правомірно. Є законний шлях перевірити, чи відповідає працівник займаній посаді.
74532

Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Стажування — це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці організації після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця.
27389

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді