Не надали документи для перевірки з праці — штраф у 3 МЗП

Держпраці поділилася красномовним кейсом з практики перевірок

Не надали документи для перевірки з праці — штраф у 3 МЗП

Харківський окружний адмінсуд 25 травня 2021 року відмовив у повному обсязі у задоволенні адміністративного позову роботодавця, який працює у сфері готельного бізнесу. Роботодавець подав позов, щоб визнати протиправною та скасувати постанову ГУ Держпраці у Харківській області про накладення штрафу.

В листопаді 2020 року посадові особи ГУ Держпраці у Харківській області провели перевірку, яку ініціювало звернення працівника про порушення стосовно останнього законодавства про працю в порядку визначеному Законом від 05.04.2007 року № 877-V "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (далі – Закон №877).

Роботодавець під час перевірки зобов'язаний (абз.4 ч.1 ст.11 Закону №877):

  • надавати документи,
  • зразки продукції,
  • пояснення в обсязі, який він вважає необхідним,
  • довідки,
  • відомості,
  • матеріали з питань, що виникають під час державного нагляду (контролю), відповідно до Закону.

Під час перевірки уповноважені посадові особи ГУ Держпраці у Харківській області вручили направлення на проведення позапланової перевірки безпосередньо директору підприємства, оголосили про перелік документів, необхідних для проведення перевірки. Одночасно, керівника підприємства проінформували про адміністративну та фінансову відповідальність за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні та запропонували, з урахуванням підвищеного рівня епіднебезпеки, з метою дотримання всіх обмежень, що діють на час встановлення карантину, надати всі необхідні документи для проведення перевірки у формі сканкопій на офіційну електронну адресу ГУ Держпраці у Харківській області.

Результати перевірок Держпраці — 2020: позитивні тенденції

Проте, документи, необхідні для проведення перевірки до ГУ Держпраці у Харківській області надіслані не були, що створило перешкоди у її проведенні.

Після аналізу всіх обставин суд дійшов до висновку про те, що були створені перешкоди у діяльності інспектора праці. Суд першої інстанції зауважив, що:

«позивач не був позбавлений можливості надати запитувані документи відповідачу в електронній формі, шляхом направлення останніх на електронну адресу Головного управління Держпраці у Харківській області, а наказ про зупинення діяльності товариства від 16.11.2020 не може бути підставою для невиконання вимог контролюючого органу щодо надання запитуваних документів».

Юридичні та фізичні особи–підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі МЗП, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Суд першої інстанції дійшов висновку про те, що постанова ГУ Держпраці у Харківській області є законною та такою, що не підлягає скасуванню. Таким чином, ГУ Держпраці у Харківській області довело правомірність спірного рішення.

Суб’єкт господарювання сплатить штраф у розмірі 15 тис. грн.

За матеріалами ГУ Держпраці в Харківській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
146

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27060

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50447

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34921

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23955

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді