Коли можна замінити частину щорічної відпустки грошовою компенсацією на підставі лікарняного — роз’яснює Мінекономіки

Роботодавець має дотримати норми щодо заміни частини відпустки компенсацією

Коли можна замінити частину щорічної відпустки грошовою компенсацією на підставі лікарняного — роз’яснює Мінекономіки

Роботодавець зобов’язаний перенести на інший період або подовжити щорічну відпустку в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку (п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Як надати щорічну основну відпустку

Переносити або продовжувати відпустку у зв'язку з хворобою самостійно працівник не може. У перший робочий день після хвороби він має подати закритий листок непрацездатності та написати заяву про продовження чи перенесення відпустки. Роботодавець — видати наказ.

Підстава — частина 4 статті 11 Закону про відпустки.

Як продовжити чи перенести відпустку

Разом з тим, за бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Умова: тривалість наданої працівникові щорічної основної та щорічних додаткових відпусток за відповідний робочий рік — не менше ніж 24 к. д. (ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, ч. 4 ст. 83 КЗпП).

Отже, якщо працівник використав за відповідний робочий рік 24 к. д. щорічної відпустки, невикористану частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією. Працівник має подати закритий листок непрацездатності та написати заяву. Роботодавець — видати наказ та надати компенсацію за невикористану частину відпустки.

Щодо можливості отримання компенсації за відпустку, не використану через хворобу

Так скеровує Мінекономіки у листі «Щодо можливості отримання компенсації за відпустку, не використану через хворобу» від 15.10.2020 № 3512-06/62457-09.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
148

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27072

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50518

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34931

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23973

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді