8 березня — вихідний чи робочий?

У Дії проводять опитування, а депутати реєструють проєкти законів

8 березня — вихідний чи робочий?У більшості країн світу 8 березня — звичайний робочий день, а в Україні у мирний час це був святковий день і офіційний вихідний. Мінцифри пропонує вирішити долю свята і проголосувати у Дії, чи залишати 8 березня вихідним. Долучитися до опитування можна з 28 лютого до 6 березня.

Нагадаємо, що через воєнний стан в Україні Міжнародний жіночий день, 08.03.2023, який припадає на середу, — звичайний робочий день. Але депутати вже планують внести зміни до статті 73 КЗпП та встановити нові святкові дні.

Чи змінилася норма робочого часу в березні через воєнний стан

13 лютого 2023 року група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення українських свят» № 9009 (далі — Законопроєкт № 9009). 

Автори Законопроекту № 9009 пропонують встановити святковими та неробочими днями:

  • 25 лютого — День української жінки (День українки) — День народження Лесі Українки;
  • 9 березня — Шевченків день — День народження Тараса Шевченка;
  • друга неділя травня — День матері.

8 березня — вихідний чи робочий? Читайте більше про вихідні дні у березні 2023

Ці зміни до статті 73 КЗпП скасують святкові дні:

  • 8 березня — Міжнародний жіночий день;
  • 1 травня — День праці;
  • 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).

28 лютого 2023 року у Верховній Раді зареєстрували ще один проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкових днів» № 9009-1. Текст документу поки відсутній. 

Опитування в Дії реалізували за парламентської ініціативи у співпраці Мінцифриз Мінкультури. Таким чином депутати хочуть почути думку українців та прийняти рішення з огляду на результати голосування.

Олена Петровська

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44104

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33161

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22085

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді