ПФУ вже оцифрував 650 тис сканів паперових трудових

Голова ПФУ: «Із 10.06.2021 подавати скани трудових — вже обов’язок роботодавця»

ПФУ вже оцифрував 650 тис сканів паперових трудових

Перехід на електронні трудові книжки стартував. 10 червня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 № 1217-ІХ.

Про деталі втілення нових прогресивних технологій в життя розповів Голова правління ПФУ Євгеній Капінус в інтерв’ю «Електронна трудова: офіційний старт».

З 10 червня надавати відомості з паперових трудових книжок про трудову діяльність своїх працівників до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування — це вже не бажання, а обов’язок роботодавців, зауважив очільник Пенсійного Фонду.

Спеціалісти ПФУ сформують кінцевий варіант електронної трудової книжки після звірки наданих скан-копій трудової книжки із даними з персональної картки Реєстру застрахованих осіб. Якщо трудова книжка успішно оцифрована — дані про періоди роботи і наявний страховий стаж доступні в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Роботодавець зможе передати на зберігання працівнику оригінал паперової трудової після того, як оцифрує її. Якщо працівник виявить бажання, то паперову трудову і надалі, на його вимогу, роботодавець вестиме паралельно із електронним варіантом трудової — вноситиме записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

Документи про освіту, народження дітей та службу в армії сканують і передають окремо. Ці документи також вносять до електронної трудової книжки і фіксують в Реєстрі застрахованих осіб.

Дані з електронної трудової книжки надаватимуть тільки працівнику або іншим особам виключно за його згодою, наданою через електронний кабінет на веб-порталі ПФУ.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ПФУ


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27082

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50565

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34937

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23982

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді