Хто має складати штатний розпис? Пояснює експерт

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Роз'яснення надала експерт із кадрових питань Ірина Житкова

Хто має складати штатний розпис? Пояснює експертФункції, права та обов’язки структурних підрозділів підприємства визначають положення про них, які затверджують у порядку, що визначає статут підприємства або інші установчі документи (ч. 2 ст. 64 Господарського кодексу України).

Який підрозділ складає штатний розпис

Конкретний перелік посадових обов’язків роботодавець визначає в посадових інструкціях керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців, які розробляє та затверджує на основі Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними  для всіх видів економічної діяльності» ДКХП (далі — Випуск 1 ДКХП). У посадовій інструкції враховують конкретні завдання та обов’язки, функції, права, відповідальність працівників та особливості штатного розпису підприємства (абз. 2 п. 6 Загальних положень розд. І Випуску 1 ДКХП).

Начальник відділу організації праці та зарплати розробляє штатні розписи згідно з нормативами чисельності та встановленим фондом оплати праці.

Економіст із праці:

  1. складає штатні розписи згідно із затвердженою структурою управління, схемами посадових окладів, фондами зарплати та чинними нормативами;
  2. вносить зміни до штатних розписів, що зумовили нові види діяльності/посад;
  3. визначає на основі чинних положень розміри премій;
  4. контролює низку процесів (детальніше — за посиланням).

На практиці на більшості підприємств немає відділу організації праці та зарплати чи посади економіста з праці. Як чинити у цьому разі — розповідаємо у консультації.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок штатного розпису (рекомендована форма)

Штатний розпис — це офіційний документ, який визначає структуру організації, кількість посад та їхні обов'язки. Приклад штатного розпису має на меті забезпечити організовану і ефективну роботу підприємства. Як виглядає типова форма штатного розпису? Чи існує нова форма штатного розпису та які особливості заповнення передбачає зразок штатного розпису підприємства? Відповіді — у статті.
90768

Штатний розпис 2025

Штатний розпис — це офіційний документ організації, який детально описує її структуру, чисельність працівників, їхні посади та відповідні оклади. Які новели буде містити штатний розпис 2025 року? Яка форма штатного розпису на 2025 рік буде актуальною? Відповіді на питання — у статті.
130

Внесення змін до штатного розпису у зв’язку зі зміною назви посади

Ситуація з практики: «замість назви посади «Директор по персоналу» до КП введено «Директор з управління персоналом». Як привести штатний розпис у відповідність до Класифікатора професій та внести зміни до документів працівника, який очолює службу персоналу?».
39858

Наказ про внесення змін до штатного розпису у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати: зразок

Із 1 квітня 2024 року мінімальна зарплата в Україні зросте. Якщо через зміну рівня МЗП вашому підприємству необхідно оновити штатний розпис, скористайтеся прикладом наказу про зміни до штатного розпису у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати.
86862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді