Стажер чи неоформлений працівник?

Під час перевірок фахівці Держпраці зафіксували факти використання незадекларованої праці

Стажер чи неоформлений працівник?

Результати перших перевірок, що проходили в Ужгороді та Ужгородському районі після попереднього проведення роз’яснювальних заходів, виявили: окремі роботодавці таки не взяли до уваги зауваження посадовців Управління Держпраці і допустили до виконання робіт осіб без офіційного оформлення з ними трудових відносин.

Як проходять перевірки з праці

В одному з АВС обласного центру, де здійснюється роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, під час перевірки був зафіксований факт використання незадекларованої праці. Зокрема, молода продавчиня реалізовувала товар без жодних оформлених для цього документів. Зі слів працівниці, власник крамнички прийняв її на умовах стажування.

Подібні пояснення почули головні державні інспектори і в Перечині. У рамках інспектування тамтешнього пункту технічного огляду (шиномонтажної майстерні) виявилося, що один з працівників виконував трудові функції без укладених у встановленому порядку трудових відносин.

Стартували масові спільні перевірки Держпраці та податківців

Нібито проходила стажування і перукарка однієї з ужгородських студій краси. Жінка повідомила, що трудовий або цивільно-правовий договір з нею не укладався. Це підтвердила пізніше сама власниця салону, зауваживши, мовляв: взяла нову працівницю і з метою перевірки її професійних вмінь та ще стажується.

Щоб уникнути відповідальності за допуск до роботи неоформлених працівників, під час перевірок роботодавці називають робітників стажерами. КЗпП не передбачає укладення між суб’єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Штрафи на роботодавців у 2021 році

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Тому, в усіх випадках на підприємців чекає відповідальність за порушення вимог трудового законодавства.

За матеріалами Управління Держпраці в Закарпатській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
7237

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
9384

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
8332

День кадровика в Україні

У наш час важко уявити будь-яке підприємство чи установу без людини, яка б підбирала кваліфікованих, здібних працівників та ще й допомагала в адаптації персоналу. Саме зі знайомства з представником кадрової служби починається трудовий шлях кожного працівника. Тому у цій статті ви знайдете все про День кадровика в Україні.
1338

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
6942

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді