Службова кар’єра і атестація у Трудовому кодексі: напрацювання Робочої групи

22 березня 2016 року Робоча група з доопрацювання проекту Трудового кодексу (ТК) при Комітеті ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянула питання професійної (службової) кар’єри, соціального діалогу, нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства

Право на службове зростання

За ініціативою Мінсоцполітики до проекту ТК додатково включили Книгу 5 «Професійне службове зростання».

Норми глави регулюють засоби здійснення службової кар’єри, умови, які враховуються під час службового зростання, врегульоване застосування роботодавцем заохочень, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівника, визначено їх права під час цих заходів.

Встановлюється, що роботодавець забезпечує не рідше раз на п’ять років, підготовку, перепідготовку працівника без припинення трудових відносин на умовах, що визначаються колективним договором чи угодою, а також умови оплати праці при цьому. Можна визначати умови перепідготовки або навчання під час укладення трудового договору.

Також роботодавець може направляти працівників до навчальних закладів або до інших юридичних осіб, де використовуються новітні технології.

Атестація працівників

Окремий розділ регулює атестацію працівників — не частіше, ніж раз на 3 роки. Роботодавець і відповідна комісія будуть проводити таку атестацію з метою оцінювання (у редакції першого читання було «Перевірки відповідності займаній посаді») професійного рівня та кваліфікації працівника.

Робоча група вирішила, що результати атестації не можуть бути підставою для звільнення працівника з роботи.

РГ не підтримала пропозиції проводити атестацію кожні 2 роки або щороку. Утім, підтримала поправку народного депутата, що вагітні, працівники із сімейними обов’язками протягом одного року після виходу на роботу з відпустки для догляду за дитиною можуть проходити атестацію за бажанням.

Для більш об’єктивної оцінки рівня кваліфікації атестаційна комісія може залучати сторонніх експертів-фахівців.

Соціальний діалог

Без зауважень підтримано Книгу 6 «Колективні трудові відносини», яка передбачає соціальний діалог, колективні переговори і колективний трудовий спір.

ТК дає своєрідний сигнал, що такі відносини відносяться до системи трудового законодавства, але будуть регулюватися окремими законами: про соціальний діалог, про колективні договори та угоди, про порядок вирішення колективних трудових спорів, конфліктів.

Нагляд та контроль за дотриманням трудового законодавства

Роботодавці намагалися в цілому змінити зміст Книги 7, що призвело б до ослаблення норм і можливостей державного нагляду. Ця книга дуже важлива, тому що вона виписана у відповідності до Конвенцій МОП про інспекцію праці. Саме вони дозволяють в умовах дерегуляції реалізувати потенціал державних інспекції і запобігти намаганню припинити здійснювати їх повноваження.

Стаття 344 ТК регулює сферу державного нагляду і контролю за дотриманням трудового законодавства. РГ не підтримала пропозицію виключити слово «державного», тому що має діяти система саме державного нагляду і органів, які його здійснюють з відповідними владними повноваженнями.

РГ також не підтримала пропозицію виключити норми статті 344 ТК, якими передбачається, що органи виконавчої влади і місцевого самоврядування різних рівнів мають контролювати стан дотримання роботодавцями вимог ТК та інших актів трудового законодавства.

Частиною 4 статті 345 ТК передбачається, що органи державного нагляду публікують щорічні доповіді, які мають містити інформацію про їхню діяльність, тому що така робота має носити публічний характер, чого вимагає і Конвенція МОП № 81.

У результаті в новому ТК передбачено два базових інститути державного нагляду — можливість для раптової перевірки, у будь-який час і без перешкоджань. Друге — автономія самого інспектора приймати рішення щодо проведення перевірки, не звертаючись за дозволом до вищих інстанцій.

Статтею 120 Конституції України передбачено, що повноваження органів виконавчої влади мають визначатися законами. Таким чином, вперше встановлюються повноваження органу державного нагляду у повній відповідності до Конституції. Цей орган — Державна служба України з питань праці, яка здійснює нагляд за дотриманням законодавства про працю, про охорону праці і про гігієну праці. Правом на громадський контроль за дотриманням трудового законодавства наділені профспілки та їх об’єднання.

Підтримано пропозицію профспілок про те, що під час здійснення перевірки державного органу у ній має право брати участь представник профспілки.

Головний редактор Експертус Кадри Ірина Житкова: «Атестація працівників на багатьох підприємствах носить формальний характер. Тому РГ справедливо дійшла висновку, що не можуть бути підставою для звільнення не тільки результати позачергової атестації, але й атестації взагалі. Отже, РГ погодилася із пропозицією Мінсоцполітики виключити таку підставу звільнення зі статті 93 ТК. У майбутньому треба переходити від атестації до більш сучасних методів оцінювання працівників. В ідеалі оцінювати працівників має не роботодавець, а третя — незалежна сторона»  

Докладні роз’яснення новацій Трудового кодексу від учасників Робочої групи з доопрацювання проекту ТК — у кожному номері журналу «Кадровик-01» у 2016 році!

Замовити номери журналу, що вже вийшли друком, та передплатити «Кадровик-01» на наступний період, дуже легко:

Не пропустіть щомісячні огляди змін від учасників Робочої групи:

3/2016

Відпустки, звільнення, робочий час у проекті Трудового кодексу

У фокусі — підсумки лютневих напрацювань Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання. Розглянуто чимало важливих питань: призупинення та припинення трудових відносин, відсторонення від роботи, умови праці, робочий час і час відпочинку, відпустки

2/2016

Доопрацювання проекту Трудового кодексу: підсумки січня

У центрі уваги — січневі напрацювання Робочої групи з підготовки проекту Кодексу до другого читання: доля трудових книжок, процедурні новели укладення строкових трудових договорів, тимчасове переведення працівника за його згодою до іншого роботодавця у разі простою

№ 1/2016

Проект Трудового кодексу України: доопрацювання триває

12/2015

Проект Трудового кодексу: новації — на часі

Що зміниться у кадровій роботі з прийняттям Трудового кодексу України? Про які новації фахівцям кадрової справи варто знати найперше? Зробімо разом перші кроки на шляху до впровадження Трудового кодексу


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9660

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105407

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5025

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді