Сільські господарства активно перевіряються Держпраці

На полях Черкащини та Запоріжжя виявлено сотні нелегальних працівників

Держпраці активно перевіряє сільське господарство

У Запорізькій області було здійснено виїзд на місце вирощування сільськогосподарських культур у селі Орлянському з метою проведення заходу державного контролю. Під час перевірки інспектори виявили 146 осіб, які працювали на полі та виконували роботи зі збору овочів, складання їх у мішки та сітки із подальшою погрузкою у транспортні засоби. Особи не є самозайнятими та виконують роботи на користь фізичної особи без належного оформлення із ними трудових відносин.

Встановлено факт порушення вимог трудового законодавства, відповідно до якого працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу.

​Інспекторами праці проведено також роз’яснювальну роботу із працівниками, яким роз’яснено їхні трудові права та гарантії. Окремо було наголошено фізичній особі, яка використовувала незадекларовану працю, на передбаченій законодавством відповідальності.

Трудові відносини із сезонними працівниками

Водночас на полях Лисянського району Черкаської області виявили понад 100 осіб, які збирали полуницю. Зарплату їм виплачують «на руки» потижнево за кількість зібраної ягоди, робочий день має чітко встановлені межі: з 05 до 14 години. Знаряддями праці забезпечує роботодавець. Кожна бригада збирачів полуниці має бригадира, який виконує контролюючі функції. Також в полі працювали 12 неповнолітніх осіб, які виконували роботу нарівні з дорослими.

Працівники, які перебували на полях незважаючи на температуру повітря понад +300С, навіть не здогадувалися, що фактично є сезонними працівниками, яких, відповідно до трудового законодавства, роботодавець має працевлаштувати. Тобто, роботи зі збирання урожаю, що не потребують зайнятості працівника понад 6 місяців, передбачають обов’язкове укладення з таким працівником строкового трудового договору на виконання сезонних робіт.

Сезонні працівники і відпустки

Інспектори праці роз’яснили 108 працівникам їх трудові права, вказали на можливості для їх поновлення.

За матеріалами Держпраці та Управління Держпраці у Черкаській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27121

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50719

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34990

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24012

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді