Вакцинація працівників: відповіді на часті запитання

Актуальна інформація від Європейської Бізнес Асоціації (EBA) та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)

Вакцинація працівників: відповіді на часті запитання

Поради від лікарів та експертів ЮНІСЕФ, офіційні матеріали від МОЗ, Центру громадського здоров’я та Комунікаційного центру вакцинації проти COVID-19 будуть корисними працівникам і роботодавцям. Наведемо декілька поширених питань і відповіді на них.

Чи є вакцинація проти COVID-19 обов'язковою?

Ні, вакцинація проти COVID-19 в Україні є добровільною. Ніхто не може примусити людину вакцинуватися. Водночас МОЗ та ВООЗ рекомендують зробити щеплення проти COVID-19 для того, щоб захистити своє життя та здоров'я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Чи повинен роботодавець забезпечувати співробітнику можливість вакцинуватися? Якщо так, то як саме (оплата вакцини)?

Наразі роботодавець не зобов’язаний надати своїм співробітникам можливість вакцинуватися. Втім, якщо він зацікавлений в здоров'ї та добробуті свого персоналу — може заохочувати співробітників вакцинуватися, наприклад, надати можливість щепитися у робочий час чи запропонувати додатковий вихідний, якщо співробітник матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури та інше.

image26

Які додаткові гарантії надаються співробітникам на період вакцинації — додаткові дні відпустки, лікарняний тощо?

Законодавство України не передбачає вимоги до роботодавця надати співробітнику відпустку на період вакцинації. Якщо після щеплення працівник матиме таку типову реакцію на вакцину як головний біль, лихоманка, підвищення температури, то він може звернутися до сімейного лікаря по лікарняний лист.

Чи необхідно вакцинуватися тим, хто перехворів COVID-19?

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров'я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет.

Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб захиститись від COVID-19 та уникнути тяжкого перебігу хвороби.

Рідко коли люди повторно хворіють на COVID-19 протягом шести місяців після хвороби. Хоча таке можливо. Якщо в людини є задокументована історія хвороби, то вакцинацію можна перенести на пізніший час та вакцинуватися уже через пів року після видужання від COVID-19.

Щепитися можна і раніше, якщо будуть вільні дози вакцини, але не раніше ніж через 28 днів (4 тижні) від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР-тестування.

Чи можна усунути від роботи співробітника, який відмовився вакцинуватися від COVID-19 або не має “сертифіката вакцинації"? Якщо можна, то в яких сферах — обслуговування відвідувачів, ресторани, кафе?

Ні. Вакцинація в Україні є добровільною.

Чи варто проводити вакцинацію від COVID-19 літнім пацієнтам, старшим 65 років?

Старший вік не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19. Навпаки, саме люди старшого віку є групою ризику важкого перебігу хвороби. Саме вони мають бути вакциновані передусім. Це пріоритетна група для вакцинації.

Чи зможуть компанії самостійно організовувати вакцинацію свого штату?

Компанії, які мають у своєму штаті понад 50 осіб, охочих вакцинуватися проти COVID-19, можуть залишити заявку на виїзд до них мобільної бригади з імунізації за номером контакт-центру 0 800 60 20 19. Для цього необхідно призначити відповідального за організацію процесу вакцинації, який має заздалегідь скласти поіменні списки охочих вакцинуватися працівників. Таких людей має бути не менше 50. Крім того, організація має забезпечити приміщення для щеплення, приміщення для медичного спостереження після щеплення, а також захисні маски для працівників.

Після отримання заявки, коли підійде час вакцинації колективу, регіональний координатор з вакцинації зателефонує відповідальній особі та повідомить усю необхідну інформацію для підготовки та проведення щеплень.

Перегляньте вебінар про вакцинацію працівників від шеф-редактора Експертус Кадри

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

за матеріалами Healthy Business

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
149

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27120

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
50719

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34990

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24011

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді