На Тернопільщині та Херсонщині під час перевірок виявили неоформлених працівників

Чергові результати перевірок Держпраці спільно с ДПС

На Тернопільщині та Херсонщині під час перевірок виявили неоформлених працівників

На Тернопільщині під час перевірки посадові особи Управління Держпраці виявили дистриб’ютора, який використовував працю 8 працівників без оформлення з ними трудових відносин для здійснення реалізації м’ясних виробів від виробника на території області.

Серед неоформлених працівників було двоє водіїв транспортних засобів, двоє торгових представників та четверо вантажників готової продукції, з якими, за словами роботодавця, він укладе трудові відносини після успішного проходження випробувального терміну. Інспектор праці зобов’язав суб’єкта господарювання узаконити трудові відносини з найманими працівниками.

Держпраці назвала типові порушення роботодавців у 2021 році

Також інспектори праці перевірили одночасно чотирьох суб’єктів господарювання, які здійснюють добування та обробку каменю на кар’єрах, розташованих на території Теребовлянської громади. Під час перевірки інспектори виявили та задокументовали факт використання місцевими роботодавцями праці 12 робітників без оформлення з ними трудових відносин, а із 5 працівниками – укладено цивільно-правові договори, які мали ознаки трудових.

За використання нелегальної праці до роботодавців, які не дослухалися до порад фахівців Управління Держпраці під час інформаційно-роз’яснювальної роботи, проведеної в рамках інформаційної кампанії, та продовжували використовувати незадекларовану працю, вживаються заходи відповідно до наданих повноважень.

Окрім того, розпорядчими документами інспектори праці зобов’язали суб’єктів господарювання узаконити трудові відносини з найманими працівниками.

Результати перевірок від Держпраці — 2020: позитивні тенденції

На Херсонщині на одному із сільськогосподарських угідь Бериславського району інспектор праці виявив 38 осіб, які виконували роботи з окультурювання пагонів полуниці.

В ході перевірки з’ясувалося, що дані особи виконують роботи на користь фізичної особи без належного оформлення із ними трудових відносин. При цьому фізособа, яка послуговувалась працею неоформлених працівників, не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності.

Держпраці нагадує, що фактичний допуск працівника до роботи без належного оформлення з ним трудових відносин тягне за собою адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

За матеріалами Держпраці та Управління Держпраці в Тернопільській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25747

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45964

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33670

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22568

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді