Мінсоцполітики про соціальні пільги і підвищення оплати праці медичних працівників

Міністерство соціальної політики України повідомляє про забезпечення соціальними гарантіями медичних працівників та підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в листі від 13.03.2014 № 853/0/10-14/5

Міністерство соціальної політики України повідомляє про забезпечення соціальними гарантіями медичних працівників та підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в листі від 13.03.2014 № 853/0/10-14/5.

Пунктом «ї» статті 77 Закону України «Основ законодавства України про охорону» здоровя від 19.11.1992 № 2801-XII (далі — Закон № 2801) передбачено, що медичні і фармацевтичні працівники, які мешкають і працюють в сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонери, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і мешкають в цих населених пунктах, мають право на безкоштовне користування житлом з освітленням і опаленням.

У теж час, пунктом 14 постанов Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 28.05.2008 № 530 встановлено, що пільги, компенсації і гарантії, на які згідно із законами мають право окремі категорії працівників бюджетних установ, надаються за умови, якщо розмір наданих пільг в грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом пільговика за попередні шість місяців не перевищує 900 гривень.

Пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг працівникам бюджетних установ надаються за умови, якщо розмір наданих пільг в грошовому еквіваленті разом з середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу (п. 1 Порядку надання пільг, компенсацій і гарантій працівникам бюджетних установ, військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2003 № 426; далі — Порядок № 426).

Пунктом 10 Порядку № 426 передбачено, що установи, в яких працюють медичні працівники, проводять роботу з надання пільг, компенсацій і гарантій, зокрема:

  • розраховують розмір пільг, що надаються працівникам;
  • розподіляють за згодою працівників обчислені суми знижки з оплати послуг між підприємствами та організаціями, що надають послуги;
  • подають в установленому порядку органам праці і соціального захисту населення, підприємствам і організаціям, що надають послуги, відомості про працівників та розмір грошового еквіваленту пільг.

Тому для реалізації права на пільги, передбачені пунктом «У» статті 77 Закону № 2801, медичним працівникам необхідно звертатися до установи, де вони працюють.

Щодо підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників наркологічного диспансеру у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці повідомляється, що умови і розміри оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення врегульовані спільним наказом Мінпраці і МОЗ України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови).

Посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ і структурних підрозділів, перелік яких приведений у додатку 3, підвищуються на 25% і на 15% у зв’язку з шкідливими і важкими умовами праці (пп. 2.4.5 Умов).

Відповідно до пункту 1.5 цього додатка працівникам психіатричних(психоневрологічних), наркологічних установ, їх структурних підрозділів, що працюють на посадах лікарів незалежно від їх найменування, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від їх найменування (за винятком відділень, кабінетів, палат, не призначених для лікування психічно хворих та осіб, які страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією), заступникам головного лікаря з економічних питань, завідуючих господарством, професіоналів, фахівців і технічних службовців, в т. ч. бібліотечним і соціальним працівникам, працівникам клубу, психологам, юрисконсультам, санітаркам усіх найменувань, сестрам-хазяйкам, реєстраторам медичним; робітникам, які працюють у відділеннях, — перукарям, гардеробникам, ліфтерам та ін.; робітникам, які зайняті обслуговуванням хворих, посадові оклади підвищуються на 25%.

 

Увага

Умовами не визначено, при якому рівні навантаження встановлюється зазначене підвищення посадових окладів. Для встановлення такого підвищення робочі місця цих працівників не вимагають проведення атестації за умовами праці.

Працівники, в т. ч. професіонали, фахівці, технічні службовці і робітники (зайняті обслуговуванням хворих), мають право на вказане підвищення посадових окладів (тарифних ставок), якщо вони працюють у відділеннях, палатах і кабінетах для лікування психічно хворих і осіб, що страждають хронічним алкоголізмом і наркоманією, тобто безпосередньо обслуговують хворих.

Працівникам, яким функціональними обов’язками (посадовими, робочими інструкціями, кваліфікаційними характеристиками) не передбачено обслуговування хворих, в т. ч. водіям автотранспортних засобів, прибиральникам службових приміщень, посадові оклади (ставки) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці нині не підвищуються.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за узгодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків і роботи у шкідливих та важких умовах праці.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25895

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46853

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33898

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді