Змусили звільнитись за власним бажанням — мобінг чи ні?

Як можна захистити свої права?

image32

Мобінг: зони відповідальності роботодавця

Мобінгом називають систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або ж групи, що проявляються у формі психологічного або економічного тиску, створення напруженої, ворожої, образливої атмосфери.

Такі дії спрямовані на приниження честі та гідності працівника та завдання шкоди його діловій репутації. Їх метою може бути, зокрема, зміна або припинення роботи. Якщо особа вважає, що стала жертвою мобінгу, вона може звернутися до суду або ж до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Якщо таке звернення подано та є необхідні докази, можна встановити факт мобінгу.

Якщо ж роботодавець тисне на працівника, щоб той звільнився за власним бажанням, ситуація дещо інакша. Так, навіть після написання такої заяви на звільнення працівник може оскаржити його, звернувшись до суду. В такому разі краще заздалегідь подбати про доведення психологічного тиску. Втім, якщо працівник вирішить доводити факт мобінгу, він може домогтися виплати вихідної допомоги (не менше тримісячного середнього заробітку).

За матеріалами Вищої школи адвокатури НААУ

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
13800

Звільнення вагітних жінок: коли можливо, а коли — ні

Кожен, хто хоч раз прочитав КЗпП, певен: якщо на робочому місці з’являється вагітна, звільнити її неможливо, а якщо можливо, то лише ліквідувавши підприємство. Трапляються навіть такі ситуації, коли вагітна пише заяву про звільнення за власним бажанням, а їй відмовляють, посилаючись на вимоги законодавства. Утім, існує реальна можливість у разі необхідності припинити трудові відносини з вагітною працівницею. Звісно, не за чиєюсь забаганкою, а лише тоді, коли це справді єдиний вихід із ситуації.
42475

Покроковий алгоритм при звільненні за прогул

Легким в оформленні звільнення працівника за прогул вважає лише той, хто ніколи його не проводив. Зі сторони здається, що достатньо скласти акт, визнати причину неявки на роботу не поважною і підготувати відповідний наказ. Однак, пам’ятайте, що проблеми можуть виникнути потім. Приміром, звільнений працівник подасть позов до суду і доведе, що ви припустилися процедурної помилки під час звільнення по статті за прогул. Щоб уникнути подібних неприємностей, потрібно не тільки мати загальну уяву про складові процедури, але й розуміти порядок оформлення звільнення за прогул без поважних причин. Тож дійте за алгоритмом від експертів Експертус Кадри.
142385

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146552

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді