Неповнолітній працівник на об’єкті критичної інфраструктури: тривалість робочого часу

Чи можна збільшити тривалість робочого часу?

Неповнолітній працівник на об’єкті критичної інфраструктури: тривалість робочого часуКодекс законів про працю України (ст. 188) забороняє прийом на роботу осіб, які не досягли 16 років. Водночас винятки все ж можливі. Так, прийняти на роботу можна також особу, яка досягла 15 років. Втім, для цього потрібна згода одного з батьків або особи, що їх замінює.

Також після досягнення віку 14 років на роботу можна прийняти здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання. При цьому також потрібна згода одного з батьків чи особи, що замінює їх, а робота має відбуватися у вільний від навчання час.

Що ж до тривалості робочого часу неповнолітніх працівників, то її регулює Кодекс законів про працю (ст. 51). Так, КЗпП встановлює такі граничні норми:

  • 36 годин на тиждень — для працівників віком від 16 до 18 років;
  • 24 години на тиждень — для працівників віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул).

Водночас законодавство не передбачає збільшення норми тривалості робочого часу для неповнолітніх працівників, якщо такі працюють на об’єктах критичної інфраструктури. Хоча загалом під час воєнного стану тривалість робочого часу на об’єктах критичної інфраструктури можна збільшити до 60 годин тиждень.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10323

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102487

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6758

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8309

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді