Роботодавців перевірятимуть по-новому

Нові законопроекти від Мінекономіки полегшать життя бзнесу

Роботодавців перевірятимуть по-новому

На сайті ВР зареєстровані та опубліковані:

  • проект Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю)» від 05.08.2021 № 5837;
  • проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності посадових осіб органів державного нагляду (контролю) від 05.08.2021 № 5838.

Мета законопроектів — запровадити ризик-орієнтований підхід для планування перевірок підприємців. Чим нижчий ступінь ризику діяльності суб’єкта, тим рідше його перевірятимуть органи держнагляду та тим меншим буде строк перевірки.

Як проходять перевірки з праці

Підприємство зможе самостійно ініціювати добровільний аудит компанії. У такому випадку фінансові санкції за виявлені порушення не застосовуватимуть. Якщо порушення не виявлять — зменшать частоту планових перевірок.

Цивільну відповідальність діяльності підприємців страхуватимуть. У разі укладення такого договору страхування, компанії із середнім та незначним ступенем ризику перевірятимуть рідше.

Позапланові заходи з перевірки виконання вимог припису проводитимуть не раніше від останньої дати для усунення порушення, зазначеного у приписі або в іншому розпорядчому документі, та не пізніше як через два місяці від цієї дати. Скарги підприємців розглядатимуть громадські Ради з питань держнагляду при органах контролю.

Розширюватимуть та вдосконалюватимуть функціонал Інтегрованої автоматизованої системи. Зокрема, підприємства обмінюватимуться з органами контрою документами в електронній формі через е-кабінет. Роботодавці зможуть подати скаргу та відмовитися від комплексного планового заходу через е-систему.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46111

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33703

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді