Мінекономіки розробило новий профстандарт фахівця з публічних закупівель

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
У профстандартах визначають вимоги до компетентностей, обов’язків та кваліфікацій працівників.Для кадровика — це деталізована основа посадової чи робочої інструкції, опису вакансії у звіті № 3-ПН, атестації, присвоєння кваліфікаційних розрядів

image98

Професійні стандарти в кадровій роботі

Мінсоцполітики затвердило попередню редакцію профстандарту фахівця з публічних закупівель наказом від 18.02.2019 № 234. Наступного разу його планували переглядати у лютому 2022 року. Тож 19 червня 2023 р. Мінекономіки прилюднило на своєму сайті проєкт документу.

Фахівець з публічних закупівель планує та організує закупівлі товарів, робіт та послуг. Він дієпрозоро й ефективно, запобігає проявам корупції, розвиває добросовісну конкуренцію, розуміє аспекти участі та контролю в закупівлях відповідно до законодавства та підзаконних актів у сфері публічних закупівель.

Згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (КП) назва професії «Фахівець з публічних закупівель»  (код КП 2419.2) належить до професіоналів у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності.

За потреби використовують типові назви посад:

  • провідний (фахівець) спеціаліст з публічних закупівель;
  • головний (фахівець) спеціаліст з публічних закупівель;
  • менеджер (фахівець) з публічних закупівель.

Оновлена редакція передбачає Рівень професійної кваліфікацію фахівця згідно з Національною рамкою кваліфікацій (НРК):

  • базового та середнього рівня – 6 рівень НРК;
  • просунутого та експертного рівня – 7 рівень НРК.

Професійну кваліфікацію особи на 6 рівні НРК підтверджує диплом бакалавра, на 7 рівні НРК – диплом магістра.

Також профстандарт містить:  

  • інформацію про здобуття професійної кваліфікації та професійний розвиток фахівця; 
  • абревіатури та скорочення компетентностей та їх умовні позначення, які за потреби можна замінити на Перелік трудових функцій, професійних компетентностей за трудовою дією або групою трудових дій, що входять до них; 
  • опис трудових функцій длябазового, середнього, просунутого та експертного рівня кваліфікації фахівця; 
  • розподіл трудових функцій та компетентностей за рівнями професійної кваліфікації.

Після того, як новий профстандарт затвердять, до нього додадуть:

  • відомості про розроблення та затвердження професійного стандарту: повне найменування розробника професійного стандарту, — Міністерство економіки України; назву та реквізити документа, яким профстандарт затвердять, реквізити висновку про дотримання вимог Порядку розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, затвердженого постановою КМУ від 31.05.2017 № 373;
  • дату внесення профстандарту до Реєстру;
  • рекомендовану дату його перегляду.

Профстандарт фахівця з публічних закупівель, затверджений наказом Мінсоцполітики від 18.02.2019 № 234, втратить чинність.

Нагадаємо, що 17 червня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» від 01.04.2022 № 2179-ІХ (далі — Закон № 2179).

Закон № 2179 увів у КЗпП термін «професійний стандарт» (ст. 4-2 КЗпП) та визначив пріоритет професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками. Роботодавці відноситимуть виконувані роботи до певних тарифних розрядів і присвоюватимуть кваліфікаційні розряди робітникам згідно з професійними стандартами за погодженням із профспілкою (ст. 96 КЗпП, ст. 6 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР).

Олена Петровська  

За матеріалами Мінекономіки 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді