Професіонали з вищою немедичною освітою, — доповнили номенклатуру спеціальностей

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Додали спеціальності з психологічної допомоги та духовної опіки 

Психологи та клінічні капелани: МОЗ оновив перелік спеціальностейМОЗ наказом від 26.05.2023 затвердило зміни до Номенклатури спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я, затвердженої наказом від 12.08.2009 № 588.

Перелік доповнили спеціальностями професіоналів з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я:

  • клінічна психологія;
  • психотерапія;
  • клінічне душпастирство.

Тепер серед спеціальностей професіоналів у системі охорони здоров’я — клінічні психологи, психотерапевти та капелани.

Номенклатура спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я, відтепер включатиме 13 спеціальностей: 9 з них відносяться до медико-лабораторної справи, 3 — психологічної допомоги та духовної опіки, 1 — медико-профілактичної справи.

Зараз МОЗ розробило проєкти нормативно-правових актів, згідно з якими на професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я, поширять вимоги безперервного професійного розвитку, визначать порядок атестації цих працівників та затвердять перелік циклів спеціалізації і тематичного удосконалення працівників.

Міністерство передбачає, що спеціальності «Клінічна психологія» та «Психотерапія» здобуватимуть на післядипломному етапі на відповідних циклах спеціалізації на базі вищої освіти другого (магістерського) рівня у галузі знань «Соціальні та поведінкові науки» за спеціальністю «Психологія». Спеціальність «Клінічне душпастирство» — на базі вищої освіти не нижче першого (бакалаврського) рівня у галузі знань «Богослов’я» за спеціальністю «Богослов’я». У окремих закладах вищої освіти вже розробляють навчальні програми підготовки.

Раніше МОЗ наказом від 30.09.2022 № 1782 включив до переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою професіоналів з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я. 

Професіонали з вищою немедичною освітою, — доповнили номенклатуру спеціальностей Читайте також: Професіонали з вищою немедичною освітою: новий розділ у Переліку

Кваліфікаційні характеристики клінічного психолога, психотерапевта, капелана в охороні здоров’я та помічника капелана в охороні здоров’я затвердили наказом МОЗ від 25.01.2023 № 138.

Олена Петровська

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я 


іністерство охорони здоров'я доповнило перелік спеціальностей професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я. 

Випуски Довідника кваліфікаційних характеристик професій

До списку додал

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172372

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6021

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10694

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді