Архіви на підконтрольній Херсонщини цілі, а в окупації — втрачені

Держархівслужба наголосила на важливості оцифрування

image82

Архів організації: створення та вимоги

Очільник Державної архівної служби України Анатолій Хромов повідомив, що Україна зробила відчутний крок у збереженні архівної спадщини. Так, у 2014 році через війну та окупацію Криму, Донеччини та Луганщини було втрачено 8% всього Національного архівного фонду. Наразі ж, попри повномасштабний формат війни, ризики втрат оцінюють не більш ніж у 2%.

Так, після підриву Каховської ГЕС працівники Державного архіву Херсонської області заздалегідь перенесли тисячі справ з нижніх поверхів. Водночас на окупованій території архів було втрачено. Так сталося у Голій Пристані, де після затоплення будівля архіву обвалилася.

Голова відомства наголосив на важливості оцифровування. Так, до 40% викрадених архівних колекцій Державного архіву Херсонської області збережено в електронному вигляді.

Наразі Україна готується укласти угоду з Польщею та країнами Балтії про визнання усіх документів Речі Посполитої спільною для п’яти країн культурною спадщиною. Архіви мають оцифрувати та забезпечити до них вільний доступ усіх країн-учасниць угоди.

Раніше вже було оприлюднено 10 млн копій документів про трагедію Голокосту на території України в роки Другої світової війни у співпраці з Меморіальним музеєм Голокосту США. Документи оцифровані та доступні онлайн.

За матеріалами Міністерства юстиції України

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Електрообладнання і протипожежне обладнання архіву на підприємстві

У сховищах архіву підприємства прокладають сховану електропроводку та застосовують напівгерметичну освітлювальну арматуру. Світильники, електрощити й розподільні пристрої мають бути закритого виконання. Розподільні електрощити, запобіжні пристрої й рубильники встановлюють тільки поза сховищами. Все електрообладнання забезпечують заземленням.
8995

Як облаштувати архів на підприємстві

Як створити оптимальні умови для зберігання архівних документів? Які вимоги для обладання архіву підприємства? З яких приміщень складається архів підприємства?
20494

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді