Електрообладнання і протипожежне обладнання архіву на підприємстві

У сховищах архіву підприємства прокладають сховану електропроводку та застосовують напівгерметичну освітлювальну арматуру. Світильники, електрощити й розподільні пристрої мають бути закритого виконання. Розподільні електрощити, запобіжні пристрої й рубильники встановлюють тільки поза сховищами. Все електрообладнання забезпечують заземленням.

Протипожежна безпека на підприємстві — одна з важливих умов для зберігання архівних документів. У сховищах архіву підприємства прокладають сховану електропроводку та застосовують напівгерметичну освітлювальну арматуру. Світильники, електрощити й розподільні пристрої — закритого виконання. Розподільні електрощити, запобіжні пристрої й рубильники встановлюють тільки поза сховищами. Все електрообладнання забезпечують заземленням.

Приміщення архіву за пожежною безпекою відносяться до категорії «В» і мають розташовуватися в будівлях не нижче другого ступеня вогнестійкості.

Основна протипожежна техніка безпеки на підприємстві — автоматичні системи пожежогасіння та переносні вогнегасники новітніх конструкцій. У разі використання вони не матимуть побічної руйнівної дії на архівні документи. Архів підприємства повинен мати один вогнегасник на кожні 50 м2 та не менше двох — у кожному приміщенні.

Усі сховища обов’язково обладнують пожежною сигналізацією. В архіві мають бути  інструкція про заходи пожежної безпеки, список осіб, відповідальних за пожежну безпеку. Обов’язково створюється план евакуації документів і майна.

План евакуації документів і майна погоджують із відповідними службами організації — пожежною, охоронною, технічного нагляду. Затверджує план евакуації керівник організації. Заняття з пожежної безпеки й навчання практичним діям під час пожежі проводяться один раз на рік або при зміні працівників архіву.

У сховищах архіву забороняється палити,  використовувати електронагрівальні прилади,  зберігати легкозаймисті речовини, вибухонебезпечні предмети і продукти харчування. В архіві заборонено утримувати кімнатні рослини.

Температурно-вологісний і світловий режими в архіві також потребують уваги.

У приміщеннях архіву, обладнаних системами кондиціювання повітря, необхідно підтримувати оптимальні температурно-вологісні режими, які відповідають специфіці документів, що зберігаються.

У приміщеннях з нерегульованим кліматом доцільні заходи з оптимізації кліматичних умов, зокрема:

  • встановлення раціонального режиму опалення;
  • регулярне провітрювання;
  • використання засобів осушення або зволоження повітря.

Щоб контролювати та підтримувати на належному рівні температурно-вологісні режими в архівосховищах, щотижня вимірюють кліматичні параметри повітря, які фіксують у спеціальних реєстраційних журналах (зразок). У приміщеннях з нерегульованим кліматом зазначені параметри вимірюють двічі на тиждень, а в разі порушення режиму зберігання — щодня.

Контрольно-вимірювальні прилади (термометри, психрометри, гігрометри) встановлюють у головних проходах на стелажах, подалі від опалювальних і вентиляційних систем. Справність вимірювальних приладів перевіряють щороку.

Освітлення в сховищах може бути природним і штучним. Не допускається потрапляння на документи прямого сонячного світла. З огляду на це сховища краще розташовувати в приміщеннях з вікнами на північну сторону.

Щоб захистити документи від шкідливого впливу світла, використовують для складування коробки, папки з клапанами, шафи, стелажі закритого типу. Також установлюють на вікнах світлозахисні засоби — жалюзі, щільні штори, захисні фільтри, фарбують шибки.

Для освітлення застосовують лампи накалювання та люмінесцентні лампи в закритих плафонах з гладкою зовнішньою поверхнею.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді