Верховна Рада підтримала законопроект про дерегуляцію трудових відносин

Умови строкових трудових договорів та випробувальний строк зазнають змін

Верховна Рада підтримала законопроект про дерегуляцію трудових відносин

21 вересня 2021 року Верховна Рада прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» від 16.04.2021 № 5388 (далі — законопроект № 5388).

Трудовий договір: визначаємо строк і форму

Автори законопроекту № 5388 пропонують спростити процедуру, за якою укладатимуть строкові трудові договори та проходитимуть випробування при прийнятті на роботу, оптимізувати порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови трудового договору та виключити необхідність погоджувати припинення трудових відносин у ряді випадків з представниками профспілок. Відповідних змін зазнають КЗпП, Закони України «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Як встановити випробування при прийнятті на роботу

Працівник та роботодавець зможуть передбачити додаткові, порівняно з діючим законодавством, умови трудового договору — права, обов’язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці, умови припинення договору, в т. ч. дострокового.

Трудовий договір укладатимуть на невизначений строк, або на визначений строк, не більше ніж 5 років.

КЗпП доповнять статтею з вичерпним переліком підстав щоби укласти строковий трудовий договір та особливостями його припинення.

Випробування не встановлюватимуть при укладення трудового договору:

  • з особою, яка не досягла 18 років;
  • з вагітною жінкою;
  • строком до 12 місяців;
  • з особою з інвалідністю, направленою на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
  • в інших випадках, передбачених законом.

Перелік підстав припинити трудовий договір доповнять новим пунктом — додаткові підстави, передбачені контрактом або строковим трудовим договором, укладеним у письмовій формі (п. 8 ст. 36 КЗпП).

Підстави звільнення працівника з ініціативи власника доповнять — у зв’язку з припиненням повноважень посадових осіб юридичних осіб, що діють на основі приватної власності (ст. 40 КЗпП).

Трудовий договір, укладений на визначений строк повторно (2 і більше разів), в якому перерва між звільненням та прийняттям на роботу працівника становить менше 2 тижнів, вважатимуть продовженим на невизначений строк, крім випадків, передбачених пунктами 1 - 11 частини 1 статті 231 КЗпП.

Трудові відносини, продовжені для завершення виконання роботи, визначеної строковим трудовим договором, не вважатимуть продовженням дії трудового договору на невизначений строк.

З КЗпП виключать статті 43 та 43-1, які регулюють питання отримання попередньої згоди профспілки при розірванні трудового договору з ініціативи роботодавця.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45979

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді