Працівника переведено на інше підприємство: чи може він отримати грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку

Детальне роз'яснення від Держпраці

Працівника переведено на інше підприємство: чи може він отримати грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку

Якщо працівника переводять за його згодою на інше підприємство, в установу, організацію або переводять на виборну посаду, то це є підставою для припинення трудового договору (п. 5 ст.36 КЗпП). Відповідно на новій роботі працівник укладає інший трудовий договір.

Антифейк: чи компенсувати щорічну відпустку за півмісяця роботи

Право працівників на щорічну відпустку у разі переведення на роботу з одного підприємства, установи, організації на інше місце роботи врегульовано в ст. 81 КЗпП. Встановлено, що за бажанням працівників, переведених на роботу з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, в установу, організацію, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, щорічна відпустка повної тривалості надається до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення.

У разі переведення на роботу на інше підприємство працівник має право отримати грошову компенсацію за невикористані ним дні щорічних відпусток або така грошова компенсація за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник (ст.24 Закону «Про відпустки»).

Як за згодою працівника тимчасово перевести його на іншу посаду

Підприємство, що нараховує й перераховує грошову компенсацію за невикористану щорічну відпустку, є страхувальником, який зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити ЄСВ і відобразити нарахування у звіті. Отже, для нового роботодавця сума отриманої компенсації за відпустку, невикористану працівником на попередньому місці роботи, не є базою нарахування й утримання ЄСВ.

Як надавати додаткову відпустку на дітей

Якщо працівник, якого перевели на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові відпустки й не одержав за них грошову компенсацію, до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

Як надавати батькові відпустку при народженні дитини

За матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
168

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27221

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51109

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35134

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24146

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді