За порушення трудового законодавства підприємства сплатять величезні штрафи

Хроніки перевірок Держпраці

За порушення трудового законодавства підприємства сплатять величезні штрафи

У вересні 2020 року посадові особи ГУ Держпраці у Харківській області перевірили суб’єкта господарювання, який за кодом економічної діяльності здійснює поштову та кур’єрську діяльність, а також іншу допоміжну діяльність у сфері транспорту.

Перевірки від Держпраці: статистика I півріччя 2021‑го

В ході перевірки на підприємстві виявили неоформлених працівників, які здійснювали діяльність в інтересах суб’єкта господарювання, зокрема, виконували роботу:

  • вантажника,
  • укладальника – пакувальника,
  • різноробочого,
  • сканувальника,
  • кур’єра.

Деякі з встановлених осіб, зазначали, що перебувають на стажуванні.

Сім справ, які треба зробити за будь-якого звільнення

Так, за результатами проведеного заходу уповноваженою посадовою особою ГУ Держпраці було винесено постанову про накладення штрафу за порушення суб’єктом господарювання приписів ч.3 ст.24 КЗпП.

Не погодившись із зазначеною постановою, суб’єкт господарювання звернувся до суду, а потім і до Апеляційного суду.

Рішеннями Харківського окружного адміністративного суду та Другого апеляційного адміністративного суду було визнано законною постанову ГУ Держпраці на суму 3,7 млн грн.

Штрафи на роботодавця за порушення у сфері праці з 01.01.2021. Шпаргалка кадровика

Резонансний випадок масового використання незадекларованої зайнятості на початку липня виявили державні інспектори Управління Держпраці у Чернівецькій області у суб’єкта господарювання у Дністровському районі Чернівецької області: працівники масово працювали на зборі урожаю фруктів у приватному підприємстві без належного оформлення трудових відносин.

Приватне підприємство, яке зареєстроване у Житомирській області, а свою фактичну господарську діяльність здійснює у Дністровському районі Чернівецької області, займається вирощуванням та реалізацією фруктів.

Саме під час збору урожаю абрикосів фахівці Держпраці виявили 37 осіб. 34 із них працювали без належного оформлення трудових відносин.

За порушення трудового законодавства підприємства сплатять величезні штрафи
Ірина Житковакерівник групи експертів Експертус Кадри
Про те, як нині закон визначає основне місце і як змінити статус працівника, — у роз’ясненнях експерта

За результатами здійснення перевірки фахівці Управління підготували відповідний акт і припис.

Роботодавця попередили про те, що за використання неофіційної праці найманого персоналу, йому загрожує суттєва штрафна санкція, оскільки (ст. 265 КЗпП) фактичний допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, без нарахування та сплати ЄСВ та податків складає 10 МЗП. Тобто, 60 тис. грн за кожного неоформленого працівника.

Як створити сканкопію трудової книжки

Як наслідок, суб’єкту господарювання доведеться заплатити штраф у розмірі понад 2 млн грн.

Відповідну постанову про накладання фінансової санкції винесено днями посадовими особами територіального органу Держпраці України.

За матеріалами ГУ Держпраці в Харківській області та

Управління Держпраці в Чернівецькій області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
168

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27221

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51108

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35134

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24146

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді