Зміниться розмір штрафу за порушення порядку працевлаштування іноземців

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Закон набуде чинності 20 серпня 2023 року

image50

Як документувати трудові відносини з іноземцем

Газета «Голос України» 20 липня 2023 р. опублікувала Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції» від 29.06.2023 № 3196-ІХ (законопроект від 20.11.2020 № 4411, далі — Закон № 3196). 

Закон № 3196 змінює назву статті 204 КпАП з «Порушення порядку працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла, реєстрації іноземців та осіб без громадянства та оформлення для них документів» на «Незаконне сприяння іноземцям або особам без громадянства в ухиленні від виїзду з України» та встановлює штраф за такі дії для посадових осіб у розмірі від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг). Норма, що діє зараз, передбачає штраф від 100 до 200 нмдг (1700 — 3400 грн).

Назву статті 205 КпАП, що встановлювала адміністративну відповідальність для громадян, які запросили в Україну іноземців і осіб без громадянства в приватних справах і надали їм жилу площу, змінили на «Невиконання обов’язків приймаючої сторони». У цій статті передбачили, що посадовим особам українських підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності, представництвам іноземних та міжнародних підприємств, установ, організацій, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, які умисно не повідомлять у встановлений законом строк про припинення підстав для тимчасового проживання чи тимчасового перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, яких вони запросили чи приймають в Україні, загрожує штраф від 100 до 200 нмдг. За таке повторне порушення на посадових осіб чекає штраф до 300 нмдг. 

Закон № 3196 набуде чинності через 1 місяць з дня, як його офіційно опублікували, — 20 серпня 2023 року.

Олена Петровська

за матеріалами газети «Голос України»

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
83387

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
54208

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді