Чоловіки більше не ходитимуть до військкоматів при переїзді. З 1 грудня запрацює електронна зміна місця реєстрації

Працівникам буде легше зареєструвати місце проживання

Чоловіки більше не ходитимуть до військкоматів при переїзді. З 1 грудня запрацює електронна зміна місця реєстрації

ВР 05 листопада 2021 року прийняла Закон України «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» (законопроект від 05.05.2021 № 5463, далі — Закон).

Військовий облік іногородніх працівників

Основні норми Закону почнуть діяти з 1 грудня 2021 року. Змінюватимемо зареєстроване місце проживання онлайн у застосунку та на порталі Дія. Для цього потрібно 10—15 хвилин на заповнення заяви та онлайн-підтвердження власника житла. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Міністр підкреслив, що чоловіки більше не ходитимуть до військкоматів при переїзді — установи отримуватимуть інформацію автоматично.

Крім того, якщо під час експериментального проекту скористатися послугою могли тільки ті, хто має ID-картку, то після ухвалення Закону та запуску послуги у всій країні змінити місце реєстрації в Дії зможуть й власники «паспортів-книжечок».

Які документи подають при прийнятті на роботу

Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює у семи містах. Послуга вже доступна для жителів Києва, Харкова, Вінниці, Луцька, Рівного, Кривого Рогу та Маріуполя.

Ухвалений Радою Закон «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» врегульовує відносини у сфері публічних і електронних публічних послуг з реєстрації та декларування місця проживання (перебування) фізичних осіб в Україні, порядок їх надання та обмін даними в електронних реєстрах, базах даних та порядок їх обробки.

Відповідно до Закону, місце проживання декларуватимуть:

  • у житлі, яке знаходиться у приватній власності;
  • у житлі, призначеному для короткострокового проживання (гуртожитках, військових частинах, спеціалізованій соціальній установі, стаціонарній соціально-медичній установі тощо).

Місце проживання реєструватимуть:

  • у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації;
  • у службовому житлі.

Закон визначає перелік документів та відомостей, необхідних для декларування / реєстрації місця проживання, забороняє вимагати інших, ніж передбачені цим Законм, документів.

Документ:

  • закріплює право власника житла скасувати задеклароване / зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить за підстав, зазначених у законі, без рішення суду.
  • закріплює електронний реєстр як єдине джерело інформації про місце проживання особи. Реєстри територіальних громад функціонуватимуть виключно у електронній формі та обмінюватимуться інформацією між собою та з державними реєстрами в автоматичному режимі. При цьому органи місцевого самоврядування мають право створити або використовувати вже створені власні інформаційно-телекомунікаційні системи чи безоплатно використовувати засоби відомчої інформаційної системи ДМС.
  • виключає можливість дублювати реєстрацію у різних реєстрах територіальних громад. Органи будуть обмінюватися інформацію про місце проживання без залучення особи; інформація про місце проживання відповідатиме дійсності на момент її запиту.

Якщо військовозобов’язаний або резервіст декларуватиме або реєструватиме місце проживання в електронній формі, терцентри комплектування та соціальної підтримки братимуть на військовий облік та зніматимуть з нього за відомостями у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Відповідних змін зазнає стаття 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII.

До персональних даних призовника, військовозобов'язаного та резервіста відноситимуть унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) (ст. 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів» від 16.03.2017 № 1951-VIII зі змінами).

Цей Закон, крім окремих його частин, почне діяти з 1 грудня 2021 року.

Нагадаємо, КЗпП забороняє при укладенні трудового договору вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачено законодавством (ст. 25 КЗпП).

Утім, громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, були зобов’язані протягом 30 к. д. після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання (п. 4 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 207).

Ці правила реєстрації місця проживання Кабмін затвердив відповідно до статті 10 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 № 1382-IV, яку й скасував Закон.

Місце проживання або перебування, зареєстроване до набрання чинності цим Законом, не підлягає повторній реєстрації чи декларуванню. Підтверджуватимуть відомості про місце проживання:

  1. паспорт громадянина України, виготовлений у формі книжечки;
  2. паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон;
  3. витяг з реєстру територіальної громади.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

За матеріалами Урядового порталу та ВР

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
171

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27263

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51251

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35183

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
24177

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді