Спецперевірки проводитимуть під час воєнного стану

Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри
Відновлення електронного декларування передбачає, що повертаються й спецперевірки

image31

Як проводити спецперевірку в ОМС під час воєнного стану

20 вересня 2023 року ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» з пропозиціями Президента (законопроєкт від 26.07.2023 № 9534, далі — Законопроект № 9534). 

Законопроект № 9534 не тільки відновлює декларування, а й повертає спецперевірки, встановлені Законом України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) для осіб, які претендують на зайняття посад, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища та перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII.

Для спецперевірки не пізніше 31 січня 2024 року такі особи подають документи (ч. 2 ст. 57 Закону № 1700), якщо не подали декларації та/або документи раніше, або протягом 90 к. дн. з дня, як орган припинить знаходитись на тимчасово окупованій території, території активних бойових дій або території, де виконують завдання нацбезпеки і оборони.

Спецперевірки стосовно осіб, яких призначили у період дії воєнного стану, проводитимуть протягом 30 днів з дня, як завершиться строк подавати документи. Спецперевірки не проводитимуть для осіб, які звільнилася до набрання чинності Законом про відновлення декларування або до закінчення проведення перевірок під час дії воєнного стану.

Осіб, яких у період дії воєнного стану призначив на посади держслужби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівник держслужби або суб’єкт призначення, сільський, селищний, міський голова, голова районної, обласної ради, начальник військової адміністрації, звільнятимуть із займаної посади протягом 3 робочих днів, якщо вони:

  • не подали декларацію у встановлений термін та не подали її раніше;
  • не подали документ, що підтверджує рівень володіння державною мовою, — за умови, що зобов’язані його подати.

Осіб, яких призначили на посади, що передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, або на посади з підвищеним корупційним ризиком, перелік яких затверджує НАЗК, звільнятимуть із займаної посади протягом 3 робочих днів, якщо вони:

  • не подали декларацію у встановлений термін та не подали її раніше;
  • не подали документи, передбачені ч. 2 статті 57 Закону № 1700, крім декларації, після завершення встановлених ч. 7 цієї статті строків;
  • не пройшли або відмовились проходити спецперевірку, передбачу статтями 56 і 57 Закону № 1700.

Олена Петровська

За матеріалами ВРУ

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Спецперевірка осіб місцевого самоврядування: кого перевіряють при прийнятті на роботу

«Важка ти, шапко Мономаха!» Саме так можна охарактеризувати призначення особи на відповідальну державну посаду. Від самого початку громадянин має проходити всі кола відбору та перевірок, аби підтвердити свою компетентність та відповідність займаній посаді, відсутність обмежень для її зайняття. З’ясуємо, коли ж проводити спеціальну перевірку? Чи підлягає спеціальній перевірці міський голова, обраний на наступний строк? Чи передбачено спеціальну перевірку секретаря міської ради та заступників міського голови?
13434

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді