На які гарантії заслуговують працівники, призвані на військову службу

Роз'яснення від ГУ Держпраці в Херсонській області

Гарантії працівникам, яких призвали на військову службу

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Як забезпечити гарантії працівникам на час військової служби

Розрахунок середнього заробітку для оплати часу військової служби здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі – Порядок).

Середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Чи зберігати гарантії за призваним на строкову службу працівником, якщо строк служби подовжено у зв’язку із воєнним станом

Bиплати, які вpаховуються при обчисленні середньої зарплати для оплати часу військової служби, вcтановлені у пункті 3 Пoрядку. До тaких виплат вiдносяться:

  • основна заробітна плата (тaрифна ставка, оклад);
  • доплати i надбавки, якi мають пoстійний характер;
  • індексація заробітної плати та
  • інші виплати.

Згідно , Нарахування виплат, що обчислюються із середньої зарплати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, – на число календарних днів за цей період (1 абзац п. 8 Порядку).

Нарахований роботодавцем дохід у вигляді середнього заробітку працівнику, який проходить військову службу, оподатковується податком на:

  • доходи фізичних осіб (18 %),
  • військовим збором (1,5 %) та
  • є базою нарахування єдиного внеску (22 %).

09.12.2020 на засіданні Уряду була прийнята постанова КМУ від 09.12.2020 № 1213 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100» (далі – Постанова №1213), якою внесено зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 № 100.

Змінами, внесеними Постановою № 1213 вилучено пункт 10 Порядку, який передбачав коригування середнього заробітку, у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), на коефіцієнт їх підвищення.

З 12.12.2020 й в подальшому, підстави для застосування чергового коефіцієнта підвищення посадового окладу для розрахунку середньої зарплати відсутні.

У разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), наприклад з 1 січня 2021 року, всі виплати, що враховуються при обчисленні середньої зарплати враховуватимуться у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

За матеріалами ГУ Держпраці в Херсонській області

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516430

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
177

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27317

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
51516

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35318

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді